5 bólérecept a tökéletes szilveszteri házibulihoz

Kun Gabi | 2018. December 28.
A szilveszteri buli egy idő után már inkább az otthon melegében zajlik, harmincon túl jobb ötletnek tűnik meghívni magunkhoz a barátainkat, mint szórakozóhelyről szórakozóhelyre járni, vagy az utcán partizni ismerőssel, ismeretlennel. Ami viszont egyetlen szilveszteri házibuliból sem hiányozhat, az a bólé.

Emlékeim szerint bólé szilveszterkor nálunk mindig volt az asztalon, ami tulajdonképp nem más, mint gyümölcsök és alkoholos italok keveréke. Természetesen lehet készíteni alkohol nélkül is, de ez szilveszterkor szerintem hanyagolható, mivel általában minden felnőtt szeretne kicsit bódulni. Ám ha gyerekek is buliznak velünk, akkor érdemes úgy készíteni kétfélét, hogy könnyen megkülönböztessük egymástól az alkoholos és alkoholmentes változatot.

Eredetileg úri italnak számított, ám manapság már a legegyszerűbben elérhető különlegességgé vált az olyan ünnepi alkalmakra, mint a szilveszter. Gyümölcsös, édes íze miatt könnyen itatja magát, ezért csak csínján azzal a pezsgősüveggel, amikor összekeverjük a hozzávalókat. Hoztam öt receptet, amikkel garantáltan sikerünk lehet a vendégek körében.

Áfonyás-rozmaringos bólé

Hozzávalók:

Az almákat meghámozzuk, kis darabokra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük az áfonyával, jól megcukrozzuk, nyakon öntjük a borral, grépfrútlével és a szódával, majd a rozmaringgal együtt pihentetjük legalább 1 órán keresztül a hűtőben felszolgálás előtt.

Mindent bele bólé

Hozzávalók:

Elkészítés: a narancsot, citromot, banánt, mandarint az őszibarackkal együtt apró darabokra vágjuk. A lé nélküli meggyhez hozzáadjuk a cukrot, a pálinkát és a rumot. Végül a többi gyümölccsel összekeverjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt felöntjük a habzóborral.

Mangóbólé

Hozzávalók: •

A mangót meghámozzuk, és a gyümölcs húsát a magról gerezdekben levágjuk. A gerezdeket a tálba rakjuk, és hozzátöltjük a brandyt, a rumot, a narancs és a citrom levét, valamint a cukrot és a bort. Egy órára a hűtőbe rakjuk pihenni. Szervírozás előtt megkeverjük, és hozzátöltjük a pezsgőt.

Jingle juice

Hozzávalók:

A citrussziruphoz:

A bóléhoz:

Előbb összeállítjuk a citrusszirupot, feldaraboljuk a gyümölcsöket, és a bólés tálunkban minden hozzávalót ráöntünk a gyümölcsökre. Hagyjuk összeérni az ízeket, és ha túl erősnek találjuk, még szódával hígítjuk.

Eper-ananász bólé

Hozzávalók:

Az ananászt meghámozzuk, félbevágjuk, zöldjével együtt 4-4 hosszanti gerezdre vágjuk, torzsáját (a zöldjével együtt) kivágjuk, félretesszük a díszítéshez, a többit apróra felkockázzuk, és mély tálba szórjuk. Az epret megtisztítjuk, 4 szemet félbevágunk és fogvájóval az ananásztorzsába szúrjuk (fedeles műanyag dobozba fektetve hidegre tesszük), a többit felaprózzuk és az ananászhoz adjuk. Meglocsoljuk a likőrrel, a rummal és a citromlével, jól behűtjük. Tálaláskor felöntjük az almalével vagy borral, nagyobb kelyhekbe szedjük, és az ananászbóbitákkal díszítve kínáljuk.

Exit mobile version