A tej az tej! Mi van a dobozban?

hirdetés | 2023. November 13.
Naponta az asztalra kerül, de mi is a tej, mit jelentenek a tejes dobozokon olvasható rövidítések, mitől tartós a tartós tej?
A tej az tej! Mi van a dobozban?


Mit nevezünk tejnek?

A tej szó egyszerre jelöl egy élelmiszeripari termékkategóriát és a tehéntejet magát is. A tej kifejezés az egy vagy több fejésből nyert folyadékot jelenti, ami semmilyen hozzáadott anyagot, így tartósítószert, adalékanyagot sem tartalmaz. A tej feliratú dobozokban, palackokban csakis tej lehet és semmi más, ezért ezeken ne is keressük az összetevők listáját, mert az a tej megnevezéssel lényegében értelmét veszti.

Mi van a tejes dobozban?

Mióta csak forgalomba kerültek a hosszan, akár hűtés nélkül is eltartható UHT-tejek, azóta gyakori tévhit, hogy ezekben nem is valódi tej, hanem tejpor és víz keveréke található. Ez a magyarázat csak a képzelet szüleménye, vagyis egy hatalmas tévhit. A hosszan eltartható tejek a hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönhetően nem romlanak meg rövid időn belül.


Ha nyers, termelői tejet vásárlunk, vagy közvetlenül a fejést követően jutunk hozzá a tejhez, fontos, hogy a fertőzéskockázat elkerülése érdekében forraljuk fel fogyasztás előtt!

A dobozok felirata mellett a csomagolásuk színe, színvilága is segíthet abban, hogy milyen zsírtartalmú tejet vásároljuk. A lila szín a sovány (0,5%-os), a kék a zsírszegény (1,5%-os), a piros a félzsíros (2,8%-os), a fekete pedig a teljes tejet jelöli, amely 3,6% zsírtartalmú.

Fogyasszunk tejet naponta, vagy együnk tejtermékeket a változatos, vegyes, kiegyensúlyozott étrend részeként!


Cikkünk mellett további érdekes tejtényekről a www.tejsziv.hu/tejtenyek oldalon olvashatnak!

  • Címkék:
  • tej
Exit mobile version