Ennyibe kerülnek a magániskolák

nlc | 2014. December 01.
Minden szülő vágya, hogy gyermeke ne csupán boldog legyen, hanem boldoguljon is az életben. A sikerességnek számos összetevője van az egyéni adottságoktól a szerencséig, amelyek közül a megszerezhető tudás és a hozzá vezető tanulás fontosságát senki sem vitatja. Az már más kérdés, hogy ezt a tudást milyen áron szeri meg a nebuló? Csak szorgalom és kitartásba kerül vagy a szülőknek egy sápasztóan nagy összeget kell áldozniuk az érettségiig? Számba vettük, ma mekkora tandíjakkal kell számolni, aki magasabb színvonalú, de fizetős képzést szeretne biztosítani a gyermekének.

2014-ben Magyarországon kétszázezernél is több diák kezdte el az iskolaévet valamilyen alapítványi vagy magánoktatási intézményben abban a reményben, hogy ott magasabb színvonalú, versenyképesebb tudásra tehetnek majd szert.

Zárójelben jegyezzük meg rögtön az elején, hogy egy drága magániskola önmagában legfeljebb arra garancia, hogy egy jobb módú társadalmi réteg csemetéivel barátkozva koptathatja a padot a gyermek. Ez persze komoly előnyt jelent majd a felnőttkori kapcsolati háló kialakításakor, de azt a bizonyos versenyképes tudást itt sem képesek a tanárok tölcsérrel tölteni a nebulók fejébe, bármenyit is fizetnek nekik ezért. A tudásért legalább annyira meg kell dolgoznia a diáknak egy magániskolában, mint egy átlagos színvonalú, ingyenes állami iskolában, ahol egyébként ugyanúgy hozzájuthat a gyermek mindahhoz az ismerethez, amely egy sikeres karrier építéséhez szükséges lehet. Szóval esély mindenhol van, de mégsem egyenlő mértékben.

A fizetős iskolák ideálisabb körülményeket, felkészültebb oktatókat és számos más hozzáadott értéket tudnak biztosítani. A tananyag és az oktatási módszerek jellemzően korszerűbb, rugalmasabb, a kor követelményeihez jobban alkalmazkodó. Emellett nagyobb figyelmet tudnak fordítani a gyermek személyiségére, igényeire. Boldogan élne is a legtöbb szülő a fizetős iskolák előnyeivel, ha ki tudná fizetni. Átlagos bérből ez azonban nem igazán megy, csak azoknak, akik már hosszú ideje tudatosan képeznek megtakarítást a gyermek oktatására vagy eleve jó az anyagi hátterük. Különféle kategóriák természetesen a fizetős iskolák között is vannak: havi néhány tízezer forinttól a többmilliós éves tandíjig.

Ugyanazt, pénzért

A legolcsóbb fizetős középiskolák – jellemzően gimnáziumok – tandíja havi 6-20 ezer forint körül alakul. Ez még a megengedhető kategória és ráadásul több helyen a tanulmányi átlaghoz kötik tandíjat – a jó tanulók akár ingyen is járhatnak az iskolába. Cserébe viszont általában nem igen különbözik az oktatás minősége egy hátköznapi állami iskolától, legfeljebb nagyobb választékot kínálnak a különórák és szakkörök – például idegen nyelvek – terén.

A következő kategóriában már jelentősebb tandíjjal kell számolni: 3-500 ezer forint közötti éves ráfordítást jelent a szülőknek, ha ilyen intézményekbe íratja a gyermeket. Továbbra is középiskolákról van szó, ám ezek oktatási színvonala érezhetően magasabb már: kisebb tanulási csoportokban több személyes figyelmet, támogatást kapnak bennük a gyerekek. A fővároson kívül az ország nagyobb megyeszékhelyein találhatók ilyen intézmények, nem túl nagy számban: kb fél tucat ilyen iskola működik jelenleg.

Magas minőség, drágábban

Meglepő módon a következő, drágább kategóriában nagyobb a verseny: az évi 500 ezer és 1 millió forint közötti tandíjat kérő alapítványi és magánkézben lévő középiskolák döntő többsége viszont Budapesten, vagy annak közvetlen környékén található. Magas színvonalú, a lexikális műveltség és a személyiség fejlődését éppen olyan fontos tényezőnek tekintő intézményekről van szó, amikbe magas a túljelentkezés, és amikből jó eséllyel jut majd tovább sikeres felvételivel felsőoktatási intézménybe a nebuló.

Elitképzés az elitnek

A középiskolák luxuskategóriájában a tandíj olyan magas egy évben, amennyiből az orvosi egyetemet félig el lehet végezni. Márpedig jelen pillanatban ez Magyarországon a legdrágább egyetem a maga kb. 12 milliós teljes “diplomaköltségével”. Ezek az iskolák jellemzően külföldi magántulajdonú tanintézmények: német, angol, amerikai és francia pénzügyi háttérrel és know how-val veszik szárnyaik alá az okosodni vágyó ifjúságot. Bár itt a tandíj 1,1 millió forinttól 20,5 ezer dollárig (4,6 millió Ft) terjed, mégis igen szép kereslet mutatkozik rájuk: csak a fővárosban 9 ilyen iskolából válogathatunk. Míg a korábbi kategóriákba tartozó iskolák szégyenlősen leplezik a tandíjukat vagy éppenséggel nem is tandíjnak, hanem hozzájárulásnak hívják a szülő pénztárcáját terhelő költségeket, ezek az iskolák nyíltan üzleti alapon működnek, és a magas “vételárért” rendszerint prémium minőségű “terméket” – vagyis oktatást nyújtanak. Ezek tényleg az elitnek szólnak, az ide járó diákokkal nemigen fut össze átlagos gimnazista: úgy ugyanis akár már 3 éves kortól egészen az érettségiig végigjárhatnak benne minden tanulmányi létrafokát.

Exit mobile version