Tippek epegörcsökre – így enyhítheted a fájdalmakat

nlc | 2015. November 13.
A nőknél gyakrabban alakul ki epekő, és a fájdalmas epegörcsök is sűrűbben érintik őket, mint a férfiak. A rendszeresen visszatérő problémákkal mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, de ha csak apróbb, átmeneti gondról van szó, házi módszerekkel is enyhíthetnek a fájdalmakon.

Az alapszabály az, hogy epeproblémákkal ne várj arra, hogy maguktól megoldódjanak, hanem orvostól kérj rá megfelelő kezelést. Ha azonban ő is beleegyezik, az alábbi házi praktikákkal is csillapíthatod a fájdalmakat.

Étrendváltás

Az epe problémái az esetek döntő többségében rossz étkezési szokásokból származnak: a túlzásba vitt zsíros ételek és a rendszertelen evés kedvez leginkább az epekő kialakulásának. Ezért első lépésként mindenképpen az étrendeden változtass! Fontos, hogy rendszeresen, naponta 4-5 alkalommal egyél és kisebb mennyiségeket, illetve az is, hogy az étrendedben nagy hangsúlyt kapjanak a rostokban gazdag táplálékok: a zöldségfélék, a gyümölcsök, és a zsíros és fűszeres ételeket pedig lehetőleg – ha csak átmenetileg is – mellőzd.

Masszázs és fürdő

Az epehólyag-kólikának számos szakember szerint jót tesz egy kiadós fürdő és borogatás is. Ezek közül részesítsd előnyben a kényelmes láb- és ülőfürdőt – ha lehet, tegyél a vizedbe nyugtató hatású, gyulladáscsökkentő gyógynövényeket, például kamillát is. Ha borogatást alkalmazol, akkor egy forró vízbe áztatott, kicsavart törölközőt tekerj a derekadra a máj magasságába a gerinctől a jobb bordaívig. Még jobb, ha a törölköző nem nedves, hanem például vasalóval hevíted fel. Amikor a borogatás kihűlt, ismételd meg a dolgot, de ezúttal egy hideg vízbe mártott törölközővel. Természetesen ne jéghideg legyen, mert attól megfázhatsz: az ideális, ha 15 fok körüli borogatást készítesz. Az alábbi dolgokra mindenképpen ügyelj a borogatáskor:

Gőzborogatást mindig csak akkor használj, ha abba az orvosod is beleegyezik.
Nagyon előrehaladott esetben tilos a pakolás, mert fennáll annak a veszélye, hogy a panaszok hirtelen sokkal súlyosabbak lesznek.
Ha az orvosod egyetért vele, akut epehólyag-gyulladásnál tegyél fel hideg borogatást a törzsedre, melyet láz esetén gyakran ismételni kell. Hatásos lehet a lábszárborogatás vagy a lábfürdő is.

Görcsoldás gyógynövényekkel

Gyakori panaszok esetén az orvos által előírt gyógyszeres terápia mellett különféle gyógynövényes kúráikat is alkalmazhatsz, krónikus panaszok esetén elsősorban keserű anyagokat tartalmazó növényekből készült teakeveréket (ilyen pl. az articsóka, a füstike, a kurkuma, a gyermekláncfű, a máriatövis, a menta, a cickafark, a vérehulló fecskefű és az üröm). Ezek javítják az epeürülést, és megakadályozzák az epepangás okozta panaszokat. Ezeken kívül még a füstike és a vérehulló fecskefű görcsoldó hatása is jól ismert természetgyógyászkörökben.

Exit mobile version