Hozzávalók az alaphoz:
- 50 dkg karfiol (kb. 1 fej)
- 2 db tojás
- 1 nagyobb csipet só
- 20 dkg reszelt sajt (pl. Gouda)
A paradicsomszószhoz:
- kevés olívaolaj
- 2 gerezd meghámozott, apróra vágott fokhagyma
- fél csokor friss bazsalikom
- 400 g konzerv paradicsom
- tengeri só és frissen őrölt bors
A tetejére:
- 20-25 dkg mozzarella
- friss bazsalikom
1. A paradicsomszószhoz egy nagy serpenyőben felhevítünk kb. 1 evőkanálnyi olívaolajat, és illatosra pirítjuk rajta a felaprított fokhagymát. Hozzáadjuk a bazsalikomot és a paradicsomot, és a fakanál hátlapjával szétnyomkodjuk a nagyobb darabokat. Sózzuk, borsozzuk, kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük.
2. Az alaptésztához a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és aprítógépben – több részletben – krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt sajtot és a sót, és összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, kézzel lenyomkodjuk és kört formázunk belőle, és 180 fokon 20 percig sütjük.
3. Ekkor megkenjük a paradicsomszósszal, ráhelyezzük a mozzarella szeleteket, és további 10-15 percig sütjük. Ha kész, friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.