A nyuszi répás sütije

nlc | 2008. Március 17.
A répatorta mindig jó, húsvét táján ennél jobb süti nem is kell, hogy a nyuszi kedvébe járjunk!

Répás süti receptek a fórumozóktól:

• A nyuszi répás süteménye / Coryk

Hozzávalók:

– 15 dkg reszelt sárgarépa
– 20 dkg rétesliszt
– 2 evőkanál citromlé
– 10 dkg levétől lecsurgatott, pépesített ananászkonzerv
– 25 dkg cukor
– 1 dl olaj
– 4 tojás
– 1-1 teáskanál sütőpor, szódabikarbóna, őrölt szegfűszeg, szerecsendió és szegfűbors
– 2-2 dkg mazsola és durvára vágott mogyoró
– 12 dkg vaj
– 6 evőkanál méz
– csipetnyi só

Elkészítés:
A sárgarépát a citromlével és az ananászpürével összekeverjük. A lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a szegfűborsot is összekeverjük, az olajat is hozzáadva fényesre keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a mazsolát, a mogyorót és a répás keveréket. 2 nagy, téglalap alakú formát kivajazunk, liszttel meghintünk. A tésztát ezekben elosztjuk, és forró sütőben kb. 45 percig sütjük. Az olvasztott vajat és a mézet simára keverjük, és a kihűlt sütemény tetejét ezzel meglocsoljuk.

 

• Répatorta 2. / Coryk

Hozzávalók:
– 2, 5 dl cukor
– 4 tojás
– 3 dl olaj
– 5 dl reszelt sárgarépa
– 5 dl liszt
– 2 teáskanál sütőpor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 teáskanál fahéj

Krém:
– 1 doboz Philadelphia krémsajt
– 1 teáskanál vaníliás cukor
– 10 deka vaj (nem margarin)
– 2 dl porcukor.

Elkészítés:
A cukrot, tojásokat, olajat összekeverem. Hozzáadom a reszelt sárgarépát, elkeverem, a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm. 180 fokos sütőben kb 45-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy mikor sült meg. A krém hozzávalóit összekeverem és a már kihült süteményre simítom.

 

 

• Mézes répatorta /Coryk

Hozzávalók:

– 1 dl főzőmargarin
– 2 dl méz
– 2 db tojás
– 1/2 dl frissen facsart narancslé
– 1 teáskanál vanília
– 4 dl finomra reszelt nyers sárgarépa
– 2 dl mazsola
– 4 dl (korpás) búzaliszt, vagy rozsliszt
– 1 teáskanál só
– 2 teáskanál sütőpor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1 1/2 teáskanál őrölt fahéj
– 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
– 1/2 teáskanál őrölt gyömbér

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. A habverő nagy táljában verjünk habot a margarinból. Folyamatos habverés közben vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyik után jól felverve.
Egy másik, kisebb tálban keverjük össze a narancslét, a vaníliát, a répát és a mazsolát. Külön keverjük össze a száraz hozzávalókat is. Ezután felváltva keverjük a kettőt kis adagokban a felvert krémhez úgy, hogy a száraz hozzávalókkal kezdjük, és azzal fejezzük is be. Minden kis adag hozzáadása után alaposan keverjük meg a masszát. A kész tésztát öntsük egy kb. 20 x 30 x 5 cm-es, kizsírozott tepsibe (vagy más, megfelelő – esetleg szétszedhető – tortaformába). 35 – 45 percig süssük, vagy addig, míg a torta közepébe szúrt hideg késpenge tisztán nem húzható ki onnan.
Hagyjuk 10 percig hűlni a formában, majd borítsuk egy fémrácsra. A még meleg tortát kenjük (vagy fújjuk) be vékony réteg mézzel, ettől szép fényes lesz. Ezután hagyjuk csak teljesen lehűlni, szépen szeletelni csak a hideg tortát lehet.

 

 

SÁRGARÉPA SÜTEMÉNY /Eperlevél

Először is a recept svéd, és ők dl-ben számolnak. Ha nincs dl poharatok, akkor egy 2 dl-es vizespohár felét vegyétek.

Hozzávalók: 8 tojás, 8 dl cukor, 8 dl liszt, 4 teáskanál sütőpor, 4 tk. fahéj, és egy kg pucolt, lereszelt sárgarépa.

Elkészítés: Szétválasztom a tojásokat és keményhabbá verem a fehérjéket a cukorral, majd hozzákeverem, a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, tojássárgáját és a sárgarépát.
Egy sütőpapírral kibélelt jókora tepsibe (50 X 30) elkenem a tésztát. 175 C-ra előmelegített sütőben, 40-50 perc alatt megsütöm. Nem nyitogatom a sütőajtót, és a végén benne is hagyom kihűlni. (akkor jó, amikor már nem ragad a hústűre)

Krém, máz a tetejére (eperlevél)
Hozzávalók: 200 g vaj vagy margarin, 2 doboz Philadelphia sajtkrém (drága, de nagyon finom, én nem merném mással helyettesíteni, nem lesz ugyanaz a kitűnő íz világ), 1 doboz porcukor, 3 mokkáskanál vaníliacukor (lehet egy csomag is, a magyar nem olyan erős)
A hozzávalókat robotgéppel jól összekeverjük, esetleg össze is főzhetjük, és a sütemény tetejére vastagon felkenjük.
Ezután alufóliával lazán lezárjuk és egy teljes estére a hűtőbe, tesszük (vagy ha nincs meleg az erkélyre, kirakjuk)
5×5 cm-es darabokra felvágva tálaljuk! Nagyon finom és laktató!

Exit mobile version