Vendégváró falatok húsvétra

Mirelle | 2011. Április 11.
Locsolók, barátok, rokonok. Húsvétkor természetes a vendégjárás, ilyenkor jól jön pár igazán ünnepi és mennyei vendégváró finomság receptje.


Töltött tojás

A töltött tojás igazi klasszikus. Épp ezért hajlamosak vagyunk enyhén lenézően állni hozzá, pedig ha jól van ízesítve, akkor igen finom előétel. Szintén a „kezdők is elkezdhetik” kategória tagja, tökeletes megoldás a hegyekben álló húsvéti kemény tojások felhasználására.

A tojásokat igen óvatosan a forrásban lévő vízbe teszem, és pont 9 percig főzöm. Ezután az egész fazekat a mosogatóba teszem, és hideg vízzel alaposan felöntöm. Hagyom, hogy a tojások jól áthűljenek.

Miután óvatosan megpucoltam őket, egy jó éles késsel félbevágom, majd a sárgájukat kiszedem, és egy tálba teszem. Hozzádarabolom a vajat, villával alaposan összetöröm, majd a masszát némi tejszínnel fellazítom, fűszerezem, és a snidlinget is hozzáadom. Kóstolom, és ha kell, még fűszerezek rajta, majd a tojáskelyhekbe visszakanalazom a tölteléket, és tálalom.

Lazaccal töltött palacsinta

Könnyen és előre elkészíthető, látványos előétel. Kezdő háziasszonyok is nyugodtan nekiveselkedhetnek.

Tészta:

Töltelék:

A tojásokat elkeverem a kellő mennyiségű liszttel és tejjel (direkt nem írok mennyiségeket, ez az az étel, amelyre mindenkinek saját, külön bejáratú receptje van), kicsit sózom és fél órára a hűtőbe teszem a tésztát. Ezalatt elkészítem a mártást. A rózsaborsot megtöröm egy kis sóval. A tejszínt kikeverem a mustárral, hozzáadom a borsos sót, mézet csurgatok rá, kaporral ízesítem, és sózom. Az egészet alaposan kidolgozom, majd a hűtőbe dugom. A fél óra letelte után tésztát késznek ítélem, és nem túl vékony palacsintákat sütök belőle. Amikor langyosra hűlt a palacsinta, megkenem a tejszínes krémmel, úgy a felét befedem lazacszelettel, és jó szorosan feltekerem.

Lehet azonnal is tálalni, de hűtve is nagyon finom. Ebben az esetben valami jól záródó edénybe teszem, hogy a palacsinta meg ne kérgesedjen.

Grissini

Könnyű ropogtatnivaló, egy kis extra sonkával. Tökéletes választás lehet egy baráti borozgatáshoz is.

A tejbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és felfuttatom. A többi hozzávalót beleöntöm egy nagyobb keverőtálba, hozzáadom az élesztős tejet, és alaposan kidolgozom (ilyenkor lehet hasznát venni egy jó dagasztókaros mixernek, kenyérsütő gépnek vagy egy tisztes konyhai robotgépnek).

 

A kész tésztát legalább egy órát hagyom kelni. Utána lisztes deszkára borítom, és alaposan kidolgozom. Ujjnyi vékonyra nyújtom, és késsel hosszú csíkokra metélem. A csíkokat vagy megsodrom deszkán, vagy a két végét ellentétes irányba csavarva megpödröm.

Sütőpapíros tepsire fektetem a csíkjaimat, és negyedórát pihentetem. Ezalatt felfűtöm a sütőt 180-200 fokra. A grissiniket tejjel lekenem, majd a tepsit a sütőbe teszem. Addig sütöm őket, amíg szép egyenletesen aranybarnák nem lesznek.

Exit mobile version