Variációk húsvéti sonkára

Nők Lapja Konyha | 2012. Április 08.
Mert van ám élet a hagyományos főtt sonkán túl is, bár annak jelentőségét sem szeretnénk alábecsülni. Kipróbált receptek.
Variációk húsvéti sonkára

Házi kötözött főtt sonka

Hozzávalók:

• 3 kg-os bőrös sertéscomb
• 1 teáskanál egész fekete bors
• 4-5 darab babérlevél
• 3-4 evőkanál só
• 1 fej fokhagyma
• 1 teáskanál koriandermag

A bőrös sertéscombot szorosan összekötözzük, majd az ízesítőkkel együtt lábasba tesszük. Felöntjük hideg vízzel, és fedő alatt nagyon kis lángon 4-5 óra alatt puhára főzzük. A vízből kivéve gyorsan lehűtjük, majd szorosan műanyag fóliába tekerjük, legalább egy napra a hűtőbe tesszük. Hidegen felszeletelve, főtt tojással, tormával és friss kenyérrel kínáljuk.

 

 

Csípős sonka

Hozzávalók:

• 1 darab füstölt sonka (kb. 2 kg)
• 10 darab friss chilipaprika
• 1 fej fokhagyma
• 2 fej vöröshagyma

A füstölt sonkát 3 órára hideg vízbe áztatjuk, majd leöntjük róla a levet, és egy fazékba tesszük. Felöntjük hideg vízzel, beletesszük a felkarikázott chilipaprikát, illetve a megtisztított fokhagymát és hagymát, majd fedő alatt puhára főzzük. Mellé apróra vágott szikkadt kenyérből, finomra vágott petrezselyemből, zöldpaprikából, olívaolajjal meglocsolt salátát kínálunk.

 

 

Még több sonka! Például a híres kólás…

 

Rozmaringos ropogós sült sonka

Hozzávalók:

• 1 házi kötözött főtt sonka + a főtt sonkánál leírt hozzávalók
• 4-5 szál friss rozmaring
• 1 fej fokhagyma

A sonkát a házi kötözött főtt sonka receptjében leírtak szerint elkészítjük. A megfőtt és lehűtött sonka bőrét 2 centiméterenként bevagdossuk. Bátran megszórjuk a rozmaringlevelekkel, majd megtűzdeljük a megpucolt fokhagymával. 210 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.

 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg! Fizess elő rá!

Exit mobile version