A húsvéti ételek újrahasznosítása

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2006. Április 14.
A húsvéti asztal állandó, jellegzetes eledele a sonka, a tojás és a kalács. A népi hiedelem szerint ezeknek az ételeknek a maradékait vétek volt veszendõbe hagyni, felhasználásuknak különbözõ mágikus erõt tulajdonítottak.

A sonka csonkját gyümölcsfára akasztották, hogy bőségesen teremjen, a kalács

Praktikus receptek

Sonkás spagetti
Tojáskrém szendvicsre
Vitaminos tojássaláta
Fonott kalács barackkal
Máglyrakás

morzsáit megőrizték, hogy nyáron a verebek kártevése ellen kereszt alakban hintsék meg vele a gabonaföldeket.
Mi inkább a dolog praktikus oldalát nézve ajánlunk néhány variációt jellegzetes húsvéti ételeink utóéletére, mert bármilyen ízletes is a sonka tormával, vagy a kalács kakaóval, három–négy nap után az ember lánya vágyik egy kis változatosságra.

Rakott sonkás tészta

Hozzávalók:

• 1 nagy fej hagyma
• 10 dkg margarin
• 20 dkg főtt maradék húsvéti sonka
• 30 dkg nagy kockatészta
• 3 tojás
• 2 dl tejföl
• zsemlemorzsa
• só, bors
• 5 dkg trappista sajt

Elkészítés:

A hagymát vágd fel apróra és a margarin felén pirítsd aranybarnára. A sonkát ugyancsak szeleteld fel apró kockákra. A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben főzd ki, szűrd le és forgasd át a pirított hagymán és add hozzá a sonkakockákat. Keverd össze a tojássárgákat a tejföllel, ízlés szerint sóval, borssal és add hozzá a felvert tojások habját is, majd lazán forgasd össze a sonkás tésztával. Egy jénai tálat kenj ki vajjal, szórd meg zsemlemorzsával és öntsd bele a tojásos masszát, a maradék margarint pedig morzsold a tetejére. Fóliával letakarva, forró sütőben 20 percig süsd, majd szórd meg a reszelt sajttal, és fólia nélkül kb. 10 percig pirítsd.

Exit mobile version