Sok fajta, sok íz
• A bárányokat koruk és nagyságuk szerint osztályozzák. A hathetes, átlagosan 5 kg-os, tejen tartott kisbárány húsa rózsaszín, zsenge és különlegesen finom. A maximum egyéves, füvön és tejen tartott bárány kb. 10 kg-os, húsa rózsaszín, és ha legeltették, bőséges és jól eloszló zsírja is van.
• Legértékesebb részei a comb és a borda, melyek roston sütve rendkívül finomak.
• Olcsóbb és zsírban bővebb részek a nyak és a szegy, de ezek is nagyon ízletesek, különösen pörköltben, fasírtban vagy ragukban.
• A lapocka húsa keményebb, a gerinccel együtt főképp párolva vagy roston szokás elkészíteni.
• A kecskegida testrészei és húsa a bárányéhoz nagyon hasonló, hasonlóan is szokták elkészíteni.
Bárányból készültek:
• Mandulás bárányborda » • Joghurtos bárányborda » • Serpenyős báránycombok » • Bárány az ünnepekre » • Mentás bárányborda » • Kenyértésztában sült bárányborda » • Báránycomb citrommal » |