Te bedőlsz az álhíreknek?

Hiába az elővigyázatosság, napjainkban nem nehéz belefutni egy-egy álhírbe, összeesküvés-elméletbe, ügyesen vagy kevésbé ügyesen manipulált fotóba, trükkösen szerkesztett videóba. Teszteld a tudásodat, lássuk, mennyire látsz át a szitán!

Támogatja:

Paul McCartney évtizedek óta halott

A Beatles tagjaként ismertté vált és lovaggá ütött zenész-énekes állítólag még a hatvanas években meghalt, azóta pedig egy hasonmás járja helyette a világot.

Szerinted ez hihető?

Az összeesküvés elmélet gyenge lábakon áll, már csak azért is, mert az állítólagos McCartney-hasonmásnak bizonyára előkerültek volna rokonai, családtagjai az elmúlt évtizedekben.

Bővebben

Tényleg egy gyerek cigizett a focimeccsen?

Szeptemberben járta be a közösségi oldalakat egy kép, melyen egy fiú egy profi focimeccsen a lelátón dohányzik és ránézésre 14-15 éves. Természetesen rengetek negatív komment érkezett.

Szerinted ez hihető?

Egy fotón ugyanis már egyértelműbben látszik, hogy egy felnőtt férfiról van szó, még akkor is, ha valóban, rendkívül fiatalos a megjelenése. A 36 éves férfi egyébként saját gyerekével látogatott ki a mérkőzésre.

Bővebben

A Jégvarázs csak azért készült, hogy eltereljék a figyelmet Disney lefagyasztott fejéről

A kasszasiker animációval mögöttes szándékai voltak a Disney-filmstúdiónak, mégpedig az, hogy a névadót és a hibernáció témáját így válasszák el egymástól.

Szerinted ez hihető?

A történet igazságtartalmát úgy a legegyszerűbb felderíteni, ha megvizsgáljuk, mennyi igaz abból, hogy Disney a hibernáció segítségével akarta elérni az örök életet. Nos, a Snopes legendavadász oldal szerint nem sok.

Bővebben

Az energiaital pozitív drogtesztet eredményez

A hasonló összetételű energiaitalok fals eredményeket hozhatnak a drogteszten, ezzel kellemetlen helyzetbe hozva a fogyasztókat.

Szerinted ez hihető?

A Snopes legendavadász oldal által megkérdezett szakértők rámutattak, hogy a vizeletből vett minták – amelyek az eredeti Facebook-poszthoz mellékelt képen is láthatóak – ilyen szempontból nem tekinthetőek megbízhatónak, hiszen ezek a páciens vizeletében mutatják ki a drogokat, nem pedig az egyes energiaitalokban. A fotókon látható tesztcsíkok szintén negatív eredményt mutatnak.

Bővebben

Steve Jobs a halála előtt értelmetlennek nevezte az életét

Az Apple alapítója a halálos ágyán elmondott egy utolsó beszédet, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a vagyon folyamatos hajhászásától mindenki olyan gonosz emberré válik, mint ő.

Szerinted ez hihető?

Walter Isaacson, Jobs életrajzírója pedig az Apple-vezér halálát követően elárulta, hogy Jobs csupán azt sajnálta, hogy nem volt jobb apja a gyerekeinek.

Bővebben

Freddy Krueger valódi sorozatgyilkos volt

A Rémálom az Elm utcában című horrorfilm főgonoszát egy létező sorozatgyilkosról mintázták, aki a XIX. században élt.

Szerinted ez hihető?

Mint látható, nem túl figyelmesen olvastak a férfi ismerősei. Ennek ellenére Wes Craven 2014-ben azt nyilatkozta, hogy Freddy Krueger figuráját valóban egy újsághír ihlette, azonban nem egy sorozatgyilkosról volt szó

Bővebben

Öten a felhőkarcoló tetején - Valódi fotó vagy Photoshop?

Az alábbi fotó nemrég „nagyot ment” a közösségi oldalakon, több ezer hozzászólást és ugyanennyi megosztást generálva.

Szerinted ez hihető?

Bár tény, hogy a hasonlóan látványos képek között bőséggel akad, amelyik hamisítvány, de ez itt éppenséggel egy valódi felvétel. Igaz, nem az idén készült, hanem még 2016 szeptemberében.

Bővebben

Bizonyítani akarta, mennyit bír a biztonsági ablak, kizuhant az emeletről

Egy amerikai ügyvéd sajátos módját választotta a dicsekvésnek, amiért az életével fizetett.

Szerinted ez hihető?

Bár a történet a különös halálesethez vezető még különösebb gondolatmenet miatt gyanús lehet, ez a sztori mégis megtörtént.

Bővebben

Darwin-díjat kapott az ember, aki rakétát szerelt az autójára

Mindene volt a száguldás, ezért egészen szélsőséges megoldást eszelt ki, ami aztán az életébe került.

Szerinted ez hihető?

A Snopes legendavadász oldal nyomozása szerint a kilencvenes években felbukkant történetet már a hetvenes évek óta mesélték egymásnak az amerikai katonák. A hajtómű eredete is változatos, hol egy raktárból került elő, hol egy teherszállító gépről lett „újítva”, ahogy a kocsi típusa is eltérő lehet: a negyvenes évekből származó Fordtól a 67-es Impaláig.

Bővebben

Ha 2000-ig nem küzdjük le a globális felmelegedést, egész országok tűnhetnek el a Föld színéről.

A klímaváltozás tagadói szerint a fenti mondat bizonyítja, hogy csupán összeesküvésről van szó. De elhangzott-e valójában?

Szerinted ez hihető?

A hivatalos dokumentumok egyike sem említi a 2000-es dátumot. Azok a jóslatok tehát, amelyek azzal riogattak, hogy ha 2000-re nem áll meg a felmelegedés, minden alapot nélkülöznek.

Bővebben

Te [result]%-ban dőlsz be az álhíreknek!

[description]