Diákonként százezer forintot ad iskolakezdésre a magyar kormány

Vad Rózsa | 2024. Augusztus 12.
A bőkezű támogatásból éppen „csak” a magyarországi diákok maradnak ki az iskolakezdés idején.

A “Szülőföldön magyarul” program keretében magyar állam fejenként 100 ezer forintos iskolakezdés támogatást osztogat szét a határon túli magyar ajkú általános iskolások, középiskolások és egyetemi hallgatók között. Az összeget 2022-ben többszörözték meg 22 400 forintról addig ennyit kaptak a romániai magyarok iskolakezdési támogatásként a Bethlen Gábor Alapból – írja az Eduline. A magyarországi magyar gyerekekkel már

korántsem ilyen bőkezű saját országuk kormánya.

Miközben a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2023-as jelentése szerint 2022-ben 84 152 gyereket tartottak nyilván hátrányos helyzetűként, halmozottan hátrányos helyzetűként pedig 76 581 gyereket regisztráltak. Egy első osztályt kezdő gyerek tanszereinek, iskolatáskájának, tolltartójának és testnevelés felszerelésének beszerzése több tízezer forintba kerülhet. Egy minőségi iskolatáska ára 25-30 ezer forint, tolltartó, füzetek, tollak és ceruzák nélkül.

Magyarországon az állam mindössze annyival segíti

az iskolakezdés túlélését, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus végén kifizetik. A családi pótlék összege viszont 2008 óta változatlan:

·        Egy gyerek esetén: 12 200 forint (egyedülálló szülő esetén: 13 700 forint)

·        Két gyerek esetén: gyerekenként 13 300 forint (egyedülálló szülő esetén: gyerekenként 14 800 forint)

·        Három vagy több gyerek esetén: gyerekenként 16 000 forint (egyedülálló szülő esetén: gyerekenként 17 000 forint)

·        Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyerek esetén: 23 300 forint (egyedülálló szülő esetén: 25.900 forint)

·        Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos nagykorú személy esetén: 20 300 forint

 

A rászorulók az önkormányzatoktól kaphatnak 10-30 ezer forint közti iskolakezdési támogatást. Budapest-Óbudán például az általános iskolások számára ez az összeg 10 ezer forint volt, míg a középiskolásoknak és felsőoktatásban tanulóknak magasabb összegeket biztosítottak. Néhány munkahely is hozzájárul dolgozóik tanszer vásárlási költségeihez némi extra juttatással tanévkezdés előtt, továbbá

számos civil szervezethez lehet segítségért fordulni,

amelyek adományokból állítanak össze tanszer csomagokat hátrányos helyzetű diákok számára. A térség országaival összehasonlítva különösen szokatlan, hogy Magyarország kormánya nem járul hozzá valamilyen extra összeggel legalább a kiskorú gyermeket nevelő családok tanévkezdéséhez. Európában ugyanis jellemzően támogatják valamilyen formában a beiskolázást.

Exit mobile version