Van, ahol már iskolai fogda jár a rosszalkodóknak

F.C. | 2024. Augusztus 13.
Biztonsági kamerával van felszerelve a helyiség.

Akárcsak nálunk, Romániában is korlátozzák a 2024-25-ös tanévtől kezdődően a mobiltelefonok és más elektronikus kommunikációs eszközök használatát a vizsgákon, versenyeken és tanórákon. Többek között ezt tartalmazza a diákok jogait és kötelességeit szabályozó legújabb miniszteri rendelet. Mint az MTI írja, ennek értelmében a diákok ugyan bevihetik a mobiltelefonjaikat az iskolába, de a készülékeket minden osztályteremben egy, erre a célra kialakított “biztonságos” tárolóban kell elhelyezniük, amelyhez csak az osztályfőnöknek, az igazgatónak vagy távollétükben az ügyeletes tanárnak van hozzáférése.

Amennyiben a diák megszegi a tilalmat, a pedagógus “átveheti” a telefont, amelyet még aznap, a tanórák után – kötelező módon – nem a diáknak, hanem a szülőknek vagy a hivatalos gyámnak szolgáltat vissza.

A mobileszközök tanórákon történő használatát már a román közoktatási törvény is tiltotta, anélkül, hogy a tilalom megszegésének következményeiről rendelkezett volna.

A rendelet másik újdonága, hogy lehetővé teszi azoknak a diákoknak a kiküldését az óráról, akik viselkedésükkel zavarják a tanítást. 

Az osztályból magaviseletük miatt eltávolított diákokat nem írják be hiányzónak, de egy erre a célra kialakított, “biztonsági kamerával megfigyelt” elkülönítőbe kell menniük, ahol az iskolai kisegítő személyzet felügyelete mellett “többletfeladatokat” kell elvégezniük.

Emiatt minden tanintézménynek ki kell jelölnie egy külön termet egy úgynevezett “iskolai fogda” számára.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version