A 10 legizzadósabb munkakör

nlc | 2013. Június 21.
Téged is megizzaszt a munkahelyed? Bemutatjuk azokat a tevékenységeket, amelyek után biztosan jólesik egy hideg zuhany!

1. Országúti versenykerékpáros

Valamennyi sportoló közül a legnagyobb, wattban is mérhető teljesítményt az országúti kerékpárosok adják le, és ennek megfelelően ők izzadnak legtöbbet. Teljesítményük gyakran emberfeletti: órákon át képesek olyan koncentrált és nagymértékű fizikai erőkifejtésre, amelyet a hétköznapi ember egy percig sem tudna teljesíteni. Biztosak lehetünk benne tehát, hogy a Tour de France szakasz győztesének járó sárga pólót a verseny végén nem az illata miatt tartják olyan nagy becsben a versenyzők. 

 

2. Kürtöskalácssütő

A kürtöskalácssütés és -fogyasztás jellemzően a nyári szezonban jut a csúcsra, amikor az amúgy is izzasztó kánikulában izzó parázs felett forognak az illatos sütemények. Egy sütő egyszerre akár nyolc-tíz kalácsot is kezel egyszerre, ami alatt a hőmérséklet legkevesebb 250 Celsius-fok. Nem elég, hogy szerencsétlen vállalkozó fejét a nap sugarai támadják felülről, még alulról is kénytelen elviselni a felé áramló forróságot. Legjobb, ha ehhez a munkához a szakácskötény alatt nem viselünk semmit.

 

3. Bányász

A bányászat ma már egyre kevésbé kétkezi munka, de még mindig akadnak olyan lelőhelyek, ahol gépekkel nem lehet megoldani a kitermelést. Jellemzően ezek az igen nagy mélységben rejtőző gyémántlelőhelyek Dél- és a Nyugat-Afrikában, ahol bizony kézi szerszámokkal törik a kemény kőzetet a rosszul fizetett munkások a drága kristályok után. A szűk, levegőtlen járatokban görnyedten dolgozó emberek szemét a homlokukról csurgó verejték homályosítja el, míg a bányatulajdonosé a várható profit miatt lábad örömteli könnyekbe.

 

4. Kovács

Sokan azt gondolják, ez a mesterség már kihalt, de éppen ellenkezőleg: a szakma éppen reneszánszát éli, és mind nagyobb számban állítanak elő az igényes vásárlóközönség számára kézműves kovácsoltvas tárgyakat. A kovács ma már luxustermékeket állít elő magas áron, munkájának körülményei azonban mit sem változtak. Nyílt tűz, kemény fém és súlyos kalapács a társa a mindennapokban, s ezek bizony keményen megizzasztják.

 

5. Szőlőmunkás

A mezőgazdasági munkák – ha kézzel végzik őket – rendszerint igen megterhelőek. A szőlő kapálásának ideje például általában a legforróbb nyári napokra esik, így a szőlőmunkásról egész nap szó szerint folyik a víz. Az egyetlen ellenszere ennek a sorok végére letett vizeskorsó, amiből az óránként akár félliternyi vízveszteséget pótolni lehet. Egyes szakértők szerint a víznél csak a gyenge fröccs hatásosabb.

 

6. Különleges taktikai egység specialistája (SWAT, TEK, aknamentesítő)

Ha van szakma, ahol a fizikai megterhelés és a pszichés feszültség mellé még kényelmetlen munkakörülmények is társulnak, az a katonáké és azoké a specialistáké, akik különleges taktikai egység tagjaként dolgoznak. Egy aknakereső például a legforróbb kánikulában is súlyos, több tízkilós védőöltözetben tevékenykedik, amit egyáltalán nem arra találtak ki, hogy alatta kényelmesen szellőzzön a bőr. Emellett a halálos veszélyből adódó stressz sem hat kedvezően a verejtékmirigyek működésére.

 

7. Szakács

A szakácsmesterség egy jó és felkapott étterem konyhájában igen nehéz munka, amely fegyelmet, gyorsaságot és jó szervezőkészséget igényel minden nap. Ráadásul a munkaidő 10-12 óra is lehet a  magukból a hőséget ontó tűzhelyek mellett. Jó szolgálatot tesz ebben a helyzetben a klasszikus séfsapka, ami nemcsak a rangot jelöli a konyhán, hanem felszívja a halántékról csordogáló verejtéket.

 

8. Fitnesztréner a strandon

Lábemelés egy és kettő és egy és kettő… harsogja a mikrofonba a strandon a fitneszedző a mozdulni vágyó nyaralóknak. A tűző napon ez a fizikai munka a látszat ellenére – az edző vidáman, könnyedén és mosolyogva mutatja be a gyakorlatokat – nem gyerekjáték, csak valóban edzett és jó kondíciójú ember tudja rosszullét nélkül végigdolgozni ilyen feltételek mellett a napot. Az egyetlen vigasz számára, hogy csupán néhány lépésnyire van tőle a víz, ahol időnként lehűtheti túlhevült testét.

 

9. Call center munkatárs

Az izzadás kiváltó oka többek között lehet fizikai megterhelés vagy lelki stressz. Ez utóbbi hatására éppen olyan mértékben izzadunk, mintha kétkezi munkát végeznénk a nyári nap hevében. A különféle call centerek munkatársai percenként szembesülnek elégedetlen, ingerült ügyfelek panaszaival és reklamációival, ami akarva-akaratlanul is hat a nyugalmukra, és a felgyülemlett feszültség verejtékezés formájában mutatkozik meg. Egy-egy stresszes napon a légkondicionált irodában ezek a dolgozók éppen annyit izzadnak, mint a fizikai munkások.

 

10. Szaunamester

Ha van szakma, aminek fő és kellemes velejárója az izzadás, az a szaunamesteré. Más inkább elkerülné, hogy verejtékezzen a munkája során, a szaunamester viszont kifejezetten arra utazik, hogy ő és „ügyfelei” minél nagyobb mennyiséget izzadjanak ki magukból. Ez a fajta izzadás nemcsak kifizetődő és kellemes, de még egészséges is, hiszen nem kemény fizikai munka vagy a stressz, hanem éppen az ellazulás és pihenés alatt kerül rá sor. A szaunamester csak a tizedik a legtöbbet izzadó szakemberek sorában, de nem a verejtékezés mennyisége miatt, hanem azért, mert a többiek szívesen cserélnék el vele ezt az élvezetet.

 

Exit mobile version