Valóban fogyaszt az izzadás?

nlc | 2013. Augusztus 01.
A legtöbben úgy gondolják, hogy az izzadás elősegíti a fogyást, sőt maga a verejtékezés is fogyasztó hatású. Mindkét elképzelés igaz, de csak részben.

Sokan óriási elszántsággal ülnek különféle fóliákba csavarva vagy a szaunában órákon át abban a reményben, hogy az izzadás során veszítenek valamit felesleges kilóikból. Ez így is van, mert valóban csökken a verejtékezés miatt a testsúly, de csupán annak a folyadéknak a mennyiségével, amit kiizzadunk. Ezt a vízveszteséget azonban később pótolni kell, így amit a fogyni vágyó a vámon nyert, elveszti a réven. Mások szobabiciklin ülve vagy futópadon szaladva izzasztják magukat, amíg csak az erejük bírja. Ők már jóval messzebb jutnak, és valóban megszabadulnak néhány felesleges dekától egy-egy edzés alatt. Az első csoportba a passzív, a másodikba az aktív izzadók tartóznak. És bár csak ez utóbbiak veszítenek ténylegesen a súlyukból, a fogyáshoz a passzív izzadással is hozzá lehet járulni. Hogyan lehetséges ez?

 

A fogyás alapvetően két módon érhető el: kevesebb kalória bevitelével – tehát kevesebb vagy más összetételű táplálék fogyasztásával – vagy fizikai megterhelés, mozgás útján, több kalória elégetésével. A két módszert ezután már számtalan variációban lehet kombinálni, de aki nem mozog és folyton eszik, az semmiképpen nem fog fogyni. A fogyás folyamatának lényege – akár diétával, akár edzéssel segítjük elő azt –, hogy a test zsírtartalma csökken. A zsír azonban felhalmozódása alatt számos salak- és méreganyagot épített magába, és amikor a testzsír „olvad”, ezek az anyagok felszabadulnak, és újra bekerülnek a szervezet keringésébe. A felgyűlt méreganyagok alaposan megterhelik a vesét, és akár betegségekhez is vezethetnek, ha nem tudjuk gyorsan és hatékonyan kiüríteni őket a szervezetből.

Az izzadság a közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz méreganyagokat. Az izzadás célja alapvetően a test hőszabályozása, nem pedig a különböző méreganyagok kiválasztása. Ezt a feladatot a máj és a vesék látják el. Fogyasszunk tehát minél több vizet, teát, ezzel egyrészt serkentjük kiválasztószerveink működését és pótoljuk az (akár edzés során) izzadással veszített folyadékot is.

Exit mobile version