5 vitiligós nő, aki büszkén vállalja a testét

nlc | 2020. Június 24.
Szerinted milyen lenne, ha valami olyan lenne a testeden, amit mások állandóan megbámulnak, mondjuk vitiligós foltok? Próbálnád elfedni, vagy képes lennél büszkén vállalni? Öt nő az utóbbi mellett tette le a voksát!

A vitiligo, a melanintermelés zavarával járó rendellenesség, ami általában egy pici, szabálytalan formájú fehér folttal indul, és a legtöbbször az arcon, a végtagokon alakul ki először.

A mai napig nem tisztázott pontosan, hogy a vitiligót mi okozza, a tudomány jelen állása szerint autoimmun betegségről van szó. A világ népességének egy százaléka, vagyis cirka 50 millió ember él vitiligóval, csak Magyarországon nagyjából 200 ezer ember érintett, akiknek többsége igyekszik titkolni, elfedni foltjait, amennyire lehet.

Mi most mutatunk 5 csodaszép, bátor nőt, akik megtanulták elfogadni betegségüket, ma már büszkén vállalják, és mutatják meg foltjaikat a nagyvilágnak.

Winnie Harlow

Winnie Harlow 4 éves volt, amikor a vitiligót diagnosztizálták nála. Ennek ellenére többször is hangoztatta, a betegség egy percre sem tántorította el attól, hogy elérje céljait. Így is lett, hiszen ma már szupermodellként a legnagyobb márkák kifutóin is szerepel és óriási népszerűségnek örvend.

 

Tanesha Brown

Tanesha 36 éves, és három fia van. Azt mondja, ötéves korától voltak foltok a testén, de igazából középiskolás korában kezdte zavarni, mert ott nagyon sokat csúfolták, például dalmatának. Amikor a fiai megszülettek, egyre inkább úgy gondolta, hogy nem rejtőzik el az emberek elől, és igenis jól fogja magát érezni a foltjaival együtt. Erre bátorít másokat is az Instagram-oldalán, ahol több ezren követik.

 

Széles Adrienn

Széles Adrienn, magyar vitiligo nagykövet kicsi kora óta küzd a betegséggel, sok évébe telt mire elfogadta és megszerette foltjait. 2015. június 25-én, a vitiligo világnapján indította kampányát azzal a céllal, hogy megismertesse az emberekkel ezt a betegséget, és segítsen a hasonló problémákkal küzdőknek. Le a kalappal!

 

Holly Marie Combs

Holly Marie Combs amerikai színésznő, több filmben és tévésorozatban is feltűnt, igazán ismertté a Bűbájos boszorkák és a Kisvárosi rejtélyek című tévésorozatok egyik főszereplőjeként vált. A színésznő betegsége kevésbé súlyos, de a kezein jól láthatóak a vitiligo okozta foltok.

Kezein jól láthatóak a vitiligós foltok. Fotó: Amanda Edwards/WireImage/Getty

Aiesha Robinson

Aiesha Robinsont nemrég még tehénnek csúfolták a vitiligója miatt, most pedig egy kozmetikai márka reklámarca lett, és óriásplakátokról köszön vissza szerte Amerikában. A modellnek bátyja felnyitotta a szemét, és támogatta abban, hogy elfogadja önmagát. Aiesha egy nonprofit szervezetet is alapított, amely abban segít az embereknek, hogy egy történetmesélő show keretében kibeszéljék az őket ért sorscsapásokat.

Olvass még többet a vitiligóról:

(Nyitó kép: getty/LeoPatrizi)

Exit mobile version