Főzz friss fűszernövényekkel! – rozmaring

Nők Lapja Konyha | 2013. Március 25.
Próbáltad már rozmaringgal főzni a sonkát? Friss fűszernövényekkel minden étel finomabb, és kertben, erkélyen vagy akár egy párkányon is nevelhetjük őket. Ebben a sorozatban receptekkel adunk ötleteket a felhasználásukhoz.

Rozmaringos-burgonyás lepény kecskesajttal


Hozzávalók 4-6 adaghoz:

• 1 dl tej

• 1 kávéskanál cukor

• 2,5 dkg friss élesztő

• 40 dkg liszt 

• kb. 2 dl víz 

• só

• 2 evőkanál olívaolaj + a lepény tetejére

• 4 nagyobb szem burgonya

• 1 ág friss rozmaring

• 10 dkg kecskesajt, morzsolva


A tésztához a cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és körülbelül 10 perc alatt habosra futtatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vizet, végül az olívaolajat és a sót. Összekeverjük, és elasztikus tésztát dagasztunk belőle. Huzatmentes helyen nagyjából fél óráig kelesztjük.

Közben a burgonyát meghámozzuk, és uborkagyaluval (vagy mandolinnal) hajszálvékonyra gyaluljuk. Forró vízben körülbelül 5 percig főzzük, amíg elveszti nyersességét, kissé megpuhul, de nem esik szét. Leszűrjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk. A sütőt előmelegítjük 250 °C fokra. A tésztát tepsiméretűre nyújtjuk, kézzel óvatosan a pereméig húzzuk. Megkenjük kevés olívaolajjal, meghintjük a finomra vágott rozmaringgal, és elrendezzük rajta a burgonyaszeleteket. Körülbelül 20 percig sütjük, az utolsó 5 percben rámorzsoljuk a kecskesajtot, hogy kissé ráolvadjon.



Vörösboros-rozmaringos sonka velefőtt burgonyával


Hozzávalók 4 személyre:

• 80 dkg sonka 

• 4 dl vörösbor

• 2 szál sárgarépa 

• 1 fej vöröshagyma

• 2 szál friss rozmaring

• 3 darab babérlevél

• néhány szál friss kakukkfű

• 80 dkg salátaburgonya

• 10 dkg újhagyma 

• 1 dl olívaolaj 

• só


A megtisztított hagymát és sárgarépát a fűszerekkel és a sonkával együtt feltesszük főni a vörösborban. Meghámozzuk a salátaburgonyát, időközben azt is hozzáadjuk. Mikor megpuhult a burgonya, kivesszük a főzőléből, felkarikázzuk, majd ha kihűlt, összeforgatjuk az olívaolajjal, a felkarikázott újhagymával és egy kis sóval. A sonkát puhára főzzük, kivesszük a levéből, és a burgonyasalátával tálaljuk. 


Tipp: A főzőlevet leszűrhetjük, és egy kis vajjal besűrítve finom szószt készíthetünk a sonkához.


Rozmaringos grissini


Hozzávalók kb. 50-60 darabhoz:

• 50 dkg BL 80-as fehér liszt + a nyújtáshoz

• 2 dl víz

• 1,5 dl olívaolaj

• 1 teáskanál méz

• 7 g szárított élesztő

• 2 púpozott teáskanál só

• 4 darab friss rozmaringág


A rozmaringot aprítsuk fel, keverjük el a liszttel, a sóval és az élesztővel. Öntsük hozzá a langyos vizet, a mézet és az olajat, kézzel gyúrjunk ruganyos tésztát, kelesszük minimum 2,5-3 órán át. Közben még egyszer gyúrjuk át. Melegítsük elő a sütőt 250 °C fokra.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát fél cm vékonyra, késsel vágjunk belőle vékony csíkokat. Ezeket középről kiindulva görgessük meg, hogy hengereket kapjunk. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és körülbelül 10-15 perc alatt süssük készre.




 

A márciusi szám tartalmából:
– A tavasz legjobb süteményei
– Húsvéti reggeli
– Ünnepi finomságok
– Édes és sós kalácsok
– Római tálban sütünk
– Mesterkurzus: házi fűszerkeverékek
– Variációk héjában sült krumplira

A Nők Lapja Konyhát itt rendelheted meg!

Exit mobile version