Főzz friss zöldfűszerekkel! – petrezselyem

Nők Lapja Konyha | 2013. Március 30.
Friss fűszernövényekkel minden étel finomabb, és kertben, erkélyen vagy akár egy párkányon is nevelhetjük őket. Ebben a sorozatban receptekkel adunk ötleteket a felhasználásukhoz.

Zelleres-almás répapüré


Hozzávalók 4 személyre:

• 1 kg sárgarépa 

• 40 dkg alma

• 2 szál rúdzeller 

• só
• 2 dl tejszín 

• 3 dkg vaj

• 1 csokor petrezselyem


A meghámozott, feldarabolt almát, répát és zellerszárat (ha van, gőzölőedényben) puhára pároljuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a tejszínt, a vajat, és botmixerrel pürésítjük. Tálaláskor friss petrezselymet szórunk a tetejére.


Gombafasírt currys majonézzel


Hozzávalók 4 személyre:

• 25 dkg csiperke

• 1 fej vöröshagyma

• 2 darab zsemle

• 1 tojás
• 1 csokor petrezselyem

• só, frissen őrölt bors

• 2 gerezd fokhagyma

• zsemlemorzsa szükség szerint

• olaj a sütéshez


A majonézhez:

• 1 tojássárgája

• 1 dl napraforgóolaj

• 1 teáskanál curry fűszerkeverék

• fél citrom leve

• 1 gerezd fokhagyma


A gombát daraboljuk egészen apróra. Kockázzuk fel a hagymát, olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a gombát, pároljuk 5 percig. Tegyük át egy tálba, adjuk hozzá a vízbe beáztatott, kifacsart zsemléket, a tojást és az aprított petrezselymet. Sóval, borssal és az aprított fokhagymával ízesítsük, tegyük félre 30 percre.


Közben készítsük el a majonézt: a tojássárgájához szinte cseppenként adagoljuk az olajat, miközben elektromos habverővel folyamatosan keverjük, míg a sárgája fel nem veszi az olajat. A majonézt sóval, curryvel, pár csepp citromlével és aprított fokhagymával ízesítsük. A gombamasszához, ha szükséges, keverjünk egy kevés zsemlemorzsát, majd formázzunk pogácsákat belőle, és forró olajban süssük ki őket. A currys majonézzel és rizzsel kínáljuk.



Petrezselymes-fokhagymás csirkecombok


Hozzávalók 4 személyre:

• 1 evőkanál vaj 

• 3 evőkanál olaj

• 10 darab csirke alsócomb 

• só, bors

• 8 gerezd fokhagyma 

• 1 citrom kifacsart leve

• 1 nagy csokor petrezselyem, aprítva


Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk össze a vajat és az olajat. A csirkecombokat mossuk meg, szárítsuk le, sóval és borssal dörzsöljük be. Tegyük a combokat a serpenyőbe, süssük át minden oldalukat.

Mikor megpirultak, mérsékeljük a lángot, adjuk hozzá (egészben) a megtisztított fokhagymagerezdeket, és fedő alatt, kis lángon süssük puhára a húst (kb. 35 perc). Mikor megpuhultak a combok, locsoljuk meg a citrom levével, szórjuk meg az aprított petrezselyemmel. Forgassuk össze, majd tálaljuk rizzsel vagy sült burgonyával.

A márciusi szám tartalmából:
– A tavasz legjobb süteményei
– Húsvéti reggeli
– Ünnepi finomságok
– Édes és sós kalácsok
– Római tálban sütünk
– Mesterkurzus: házi fűszerkeverékek
– Variációk héjában sült krumplira

A Nők Lapja Konyhát itt rendelheted meg!

Exit mobile version