Főzz friss fűszernövényekkel!: kakukkfű

Nők Lapja Konyha | 2013. Április 20.
Friss fűszernövényekkel minden étel finomabb, és kertben, erkélyen, vagy akár egy párkányon is nevelhetjük őket. Ebben a sorozatban receptekkel adunk ötleteket a felhasználásukhoz.

Fehérboros-kakukkfüves oldalasFőzz friss fűszernövényekkel!: kaukkfű


Hozzávalók 4 személyre:

• 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont

• 2-2,5 dl száraz fehérbor

• 1 fej vöröshagyma

• 4 gerezd fokhagyma

• 1 maréknyi friss kakukkfű

• só, bors

• olaj


Egy nagyobb lábosban dinszteljük meg olajon a felkockázott vöröshagymát. Dobjuk rá a csontok között feldarabolt oldalast, süssük pirosra. Öntsük fel a borral, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a letépkedett kakukkfűleveleket. Fedjük le a húst, takarékon körülbelül 1 óra alatt pároljuk puhára. Ha puha a hús, vegyük le a fedőt, és süssük zsírjára a húst. A keletkezett sűrű szafttal locsoljuk tálaláskor a húst. Köretként kínáljunk krumplipürét, és azt is ízesítsük friss kakukkfűvel.



Csípős dagadó fetás burgonyával töltve


Hozzávalók 4 személyre:

• 70 dkg dagadó
• kakukkfű

• só, bors, őrölt kömény

• 2 gerezd fokhagyma

• 50 dkg burgonya 

• 20 dkg feta sajt

• 2 darab hegyes erős paprika

• olaj


A dagadót egy vékony pengéjű késsel felszúrjuk úgy, hogy zsebet alakítunk ki benne. Kívül megsózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, meghintjük kakukkfűlevelekkel, majd a hűtőbe tesszük. Amíg pihen, a töltelékhez a burgonyát megpucoljuk, 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. A vizet leöntjük róla, és egy tálba téve hagyjuk kihűlni. A feta sajtot szintén 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A paprikát kimagozzuk, a húsát apró kockákra vágjuk, a fetához keverjük. Borsozzuk, majd a kihűlt burgonyához keverjük. A keveréket a dagadóba töltjük, a húst olajjal meglocsoljuk, és 160 ˚C fokos sütőben egy-másfél órát sütjük.



Cukkinis gombaragu fusillivel


Hozzávalók 4 személyre:

• 1 fej vöröshagyma 

• olaj

• 1 teáskanál paradicsompüré

• 30 dkg csiperkegomba

• 30 dkg laskagomba

• só, bors

• friss kakukkfű 

• 20 dkg cukkini

• 2 gerezd fokhagyma 

• 40 dkg fusilli tészta


A megpucolt vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és rozsdabarnára pirítjuk. A gombákat megtisztítjuk, a csiperkét cikkekre vágjuk, a laskát pedig hasonló méretű darabokra. (A laska kemény törzsére nincs szükség, azt kivághatjuk.) A gombákat egy külön serpenyőben kevés olajon nagy lángon lepirítjuk, majd a paradicsompüréhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűlevéllel megszórjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, forraljuk körülbelül 15 percig.

A cukkinit 1×1 cm-es kockára vágjuk, a gombás serpenyőben kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Végül a gombához adjuk, rövid ideig forraljuk, és a sós, lobogó vízben kifőzött, majd leszűrt fusillivel tálaljuk.


A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.

Az áprilisi szám tartalmából:

• Ínycsiklandó vasárnapi ebédek
• Laktató saláták
• Csíráztassunk otthon!
• Variációk csirkemellre
• Spórolós gubák

A Nők Lapja Konyhát itt rendelheted meg!

 

Ültess, alkoss, lazíts!
Hangolódj a tavaszra a Nők Lapja Café Kert oldalán!

– Minden nap friss tippek és inspiráló fotók
– Aktuális teendők Bálint gazdától
– MonJardin!: profi konyhakerti tanácsok
– Csináld magad!: ötletek kertbe és erkélyre

Exit mobile version