Termeszd meg a saját hamburgerbevalódat!

Hobbikert | 2014. Április 03.
A jégsalátánál csak a saját jégsaláta a finomabb! Megmutatjuk, hogyan kell termeszteni, miként célszerű tárolni és fogyasztani, sőt azt is, mi minden készíthető belőle.

A jégsaláta Amerikából érkezett az európai kontinensre, ahol már az 1900-as évek elején felfedezték előnyeit. A növény a fejes saláta egyik termesztett változata (latin neve szép hosszú: Lactuca sativa convar. capitata provar jaggeri), a zöldségesek igen hangzatosan “iceberg” salátaként emlegetik. Ez az elnevezés az egyik legsikeresebb jégsalátafajta nevéből ered – így ragadt rá a hambisalátára.

Fotó: Instagram/gennefer

Hogyan termesszünk jégsalátát a kertben?

Palántázással és közvetlen szabadföldi helyrevetéssel egyaránt szaporítható márciustól egészen júniusig. Ha palántázzuk, akkor a palántanevelésre 4-6 hetet szánjunk. Szabad földbe a magokat már március végén szórhatjuk el, majd szakaszos vetéssel egészen június elejéig. A fiatal növénykéket kikelés után egyeljük, hogy a megmaradt növényeknek legyen elég helyük a fejlődéshez. Tápanyagigényes növény és bőséges öntözést kíván.

Mire jók a roppanó levelek és a halványzöld szín?

A jégsaláta – a tavaszi fejes salátához hasonlóan – szintén fejet képez: igaz, annál kissé lazábbat. Míg a fejes salátát csak a középkor végén  kezdték fogyasztani őseink, addig leveles változatai már az ókorban királyi eledelnek számítottak. A jégsaláta levelei halványzöldek, leginkább fiatal káposztát juttatnak eszünkbe. Legértékesebb tulajdonsága, hogy levelei viszonylag kemények, ropogósak, enyhén fodrosak, nagyon jól mutatnak a szendvicsben, sőt még az ételként összeállított salátákat is feldobják rikító színükkel.

Hogyan tartsuk frissen? Valóban igaz, hogy grillezve is finom? A teljes cikkért kattints a hobbikert.hu-ra!

Exit mobile version