Vitamindús fogások a kertből: 3 recept spárgával

Nők Lapja Konyha | 2014. Április 08.
Sokan tartanak a spárgától, pedig csak arra kell figyelni, hogy jót és frisset vegyünk. A sokszor zacskóba rejtett szárakat érdemes figyelni, ahol elvágták, ott látszik a legjobban, mennyire száradt ki azóta, hogy leszedték. Lássuk, mit főzzünk belőle!

Tavaszi spárgaleves

Hozzávalók 4 személyre:

• 1 evőkanál vaj
• 1 szál póréhagyma
• 40 dkg újburgonya
• só, bors
• 2 gerezd fokhagyma
• 1,5 liter zöldségleves
• 10 dkg zöldborsó
• 1 köteg zöld spárga
• 1 evőkanál citromlé
• 2-2 evőkanál aprított snidling
  és petrezselyem

A vajon dinszteljük meg a felkarikázott póréhagymát, dobjuk rá a megtisztított, negyedekre vágott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, öntsük fel a zöldséglevessel. Amikor a burgonya megpuhult, szórjuk bele a zöldborsót, a megtisztított, feldarabolt spárgát, és főzzük puhulásig. A végén a citromlével és a zöldfűszerekkel ízesítsük!

Elkészítési idő: 40 perc
Kalóriatartalom: 191 kcal/adag

 

Baconba tekert spárga grillezve

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg zöld spárga
• 25 dkg vékonyra szelt bacon
• frissen őrölt bors
• 1 darab citrom
• kis csokor petrezselyem

A megpucolt nyers spárgákat tekerjük szorosan körbe egy-egy szelet baconnal. Nem túl forró parázson, grillrácson süssük őket 4-5 perc alatt ropogósra, miközben folyton forgatjuk a spárgákat. A kész spárgákat enyhén spricceljük meg frissen facsart citrommal, szórjuk meg a vágott petrezselyemmel. Szórjunk rá frissen őrölt borsot, tálaljuk.

Elkészítési idő: 15 perc + 5 perc sütés
Kalóriatartalom: 410 kcal/adag

 

 

Spárgás ricottával és füstölt lazaccal töltött palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

A palacsintához:
• 35 dkg liszt

• 2,5 dl tej
• 1,25 ml (szóda)víz
• 5 dkg vaj, olvasztva
• só ízlés szerint
• 1 tojás

A töltelékhez:
• 20 dkg ricotta
• 1 darab kaliforniai paprika
• 2 szál újhagyma
• néhány szál snidling
• só, bors
• 20 dkg füstölt lazac
• 40 dkg spárga (zöld vagy fehér)
• kevés vaj

A verjus-habhoz:
• 1 tojás + 2 tojássárgája
• 1 dl étolaj
• 5 cl verjus
• csipet só
• 10 dkg vaj

A palacsintatésztához összekeverjük a hozzávalókat, és kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben, lassú tűzön ropogós palacsintalapokat sütünk belőle. A töltelékhez a ricottát összekeverjük az aprított paprikával, újhagymával és snidlinggel, sóval, borssal fűszerezzük.

Egy palacsintalapot körülbelül 2 mm vastagon megkenünk a ricottás krémmel, majd az apróra vágott füstölt lazacot egyenletesen elosztjuk a tetején. Erre ráhelyezünk egy másik palacsintalapot, majd tetszőleges nagyságú cikkekre szeljük. A verjus-habhoz a tojást, a tojássárgáját, az étolajat, a sót és a verjus-t összeturmixoljuk, majd gőz felett folyamatosan keverve készre sűrítjük. Közben hozzáadagoljuk a vajdarabokat. A megtisztított spárgát forrázzuk, tálalás előtt sóval, borssal ízesítve kevés vajon átforgatjuk. A palacsintákat a verjus-habbal és a spárgával tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Kalóriatartalom: 1116 kcal/adag

 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.

 

Az áprilisi szám tartalmából:
• Húsételek az ünnepi asztalra
• Kínáljuk meg a locsolókat!
• 4 laktató saláta
• Tavaszi levesek és főzelékek
• Kedvencünk a medvehagyma

A Nők Lapja Konyhát itt rendelheted meg!

Exit mobile version