Itt a szezon: még három recept eperrel

Nők Lapja Konyha | 2014. Április 21.
Az eperszezon idén hamarabb érkezik, és gyorsan el is száll, ha nem vigyázunk. Újabb három epres recepttel segítünk, hogy alaposan kihasználd ezt az időszakot.

Eperpite

Hozzávalók 4 személyre

A lisztet keverjük el 5 dkg cukorral, a sütőporral. Adjunk hozzá 1 egész tojást és a lágy vajat/margarint, a tejfölt. Kézzel morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle homogén tésztát. Fóliázzuk le, tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe.

Osszuk szét a tésztát kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb darabot lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra. Helyezzük piteformába, villával szurkáljuk meg.

A megmosott epret kockázzuk fel, szórjuk egyenletesen a tésztára, szórjuk meg a maradék cukorral. A tészta kisebbik részét is nyújtsuk ki, derelyevágóval vágjunk belőle csíkokat. Helyezzük a tésztacsíkokat a pitére, majd kenjük meg a másik, enyhén felvert tojással. 180 °C-ra melegített sütőben süssük 30-35 perc alatt készre.

Elkészítési idő: 30 perc + 30 perc pihentetés + 30-35 perc sütés
Kalóriatartalom: 766 kcal/adag

 

Rizsfagylalt-torta eperrel

Hozzávalók
18-20 cm átmérőjű tortához:

A tejet, a tejszínt és 1 teáskanál sót felforralunk. Beleöntjük a rizst, és közepes lángon néha megkeverve teljesen puhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a citrom reszelt héját és a sűrített tejet. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, végül fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk.

Közben a kekszet mozsárban összetörjük, hozzákeverjük az olvasztott vajat és csipet sót. Egy tortagyűrűt tányérra teszünk, ebbe nyomkodjuk 3-5 mm vastagon a morzsát. Rákenjük a fagylaltot, lefedjük, a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt hagyjuk 10 percig kiengedni, majd az eperrel díszítjük.

Elkészítési idő: 40 perc + 10 perc hűtés
Kalóriatartalom: 3075 kcal/egész torta

 

Epres-barackos-túrós szelet

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tésztához:

A túrókrémhez:

A tetejére:

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgájákat a habba forgatjuk. A lisztet a kakaóval és a sütőporral elkeverjük, majd a tojásos részbe forgatjuk. Egy 20×20 cm-es, magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezzük, majd a piskótát egyenletesen elkenjük benne. 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, mert erre kerül majd a túrókrém.

A hideg tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint a hideg vízben megduzzasztjuk. A porcukrot, a citromhéjat és -levet a túróval addig keverjük, amíg a cukor felolvad. Ezután belekeverjük a tejszínhabot. A zselatint egyszer forrásig melegítjük, majd belekeverünk egy keveset a krémből, hogy langyosra hűljön, aztán a többi krémbe forgatjuk. Az így elkészült túrókrémet egyenletesen elkenjük a piskótán.

A cikkekre vágott barackot sorban belenyomkodjuk a túróba, majd a tetejét szépen kirakjuk a felszeletelt eprekkel. A Dr. Oetker Expressz Tortazselét a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük, majd leöntjük vele a sütemény tetejét. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.

A receptet a Dr. Oetker támogatta.

Elkészítési idő: 70 perc + 2-3 óra hűtés + 15-20 perc sütés
Kalóriatartalom: 237 kcal/szelet

 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.

 

Az áprilisi szám tartalmából:
• Húsételek az ünnepi asztalra
• Kínáljuk meg a locsolókat!
• 4 laktató saláta
• Tavaszi levesek és főzelékek
• Kedvencünk a medvehagyma

 

 

A Nők Lapja Konyhát itt rendelheted meg!

 

 

Exit mobile version