3 lélekmelegítő zöldséges leves

Nők Lapja Konyha | 2014. Április 22.
A könnyű, tavaszi ételek sorában külön gyöngyszem egy jól sikerült zöldséges leves zsenge spenótból, répából, spárgából, borsóból. Hoztunk is pár remek receptet.
3 lélekmelegítő zöldséges leves

Spenótkrémleves parmezánhajóval

Hozzávalók 4 személyre:
• 5 dkg vaj
• 1 közepes fej hagyma
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 60 dkg friss spenót
• 1 közepes méretı burgonya
• 5 dl húsleves
• 1,5 dl tej
• 2 dl tejszín
• fél citrom reszelt héja
• só, bors, reszelt szerecsendió
• 10 dkg reszelt parmezán 
a levesbetéthez

A vajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, és forgassuk át rajta a megtisztított spenótot. Adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott burgonyát, és öntsük fel a húslevessel. Fedő alatt főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Öntsük fel a tejjel, a tejszínnel, forraljuk össze. Ízesítsük a reszelt citromhéjjal, sóval, borssal, szerecsendióval. Botmixerrel pürésítsük a levest.

A parmezánhajóhoz teflonserpenyőben egy-egy evőkanálnyi reszelt sajtot olvasszunk meg úgy, hogy kör alakban olvadjon szét a sajt. Mikor kicsit kezd szilárdulni, óvatosan süssük meg a korong másik oldalát is. Egy spatulával emeljük ki, helyezzük egy kis tálkába vagy muffintepsi mélyedéseibe. Nyomkodjuk az edény oldalához a sajtot úgy, hogy dermedéskor felvehesse a formáját. Mikor kihűlt a sajt, vegyük ki a formából, és tegyük a leves tetejére.

Elkészítési idő: 35 perc
Kalóriatartalom: 407 kcal/adag

 

Zöldséges sajtleves

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 darab cukkini • 30 dkg zsenge zöldborsó
• 2-3 szál zsenge sárgarépa
• 10 szál zöld spárga • 25 dkg brokkoli
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kis fej vöröshagyma
• só, bors • 1 tojás • 2 dl tejföl
• 5 dkg kemény sajt (pl. parmezán)

A zöldségeket pucoljuk meg, daraboljuk fel. A kettévágott hagymával és fokhagymával együtt tegyük fel főni 1 liter vízben a répát és a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 15 percet, utána tegyük hozzá a zöldborsót, a spárgát és a brokkolit, és főzzük még körülbelül 6-7 percig. Közben a tejfölt keverjük el a tojással, keverjük hozzá a sajt kétharmad részét lereszelve. Keverjünk fokozatosan kis adag levest a tojásos keverékhez, majd öntsük az egészet a leveshez, és zárjuk el a gázt. A maradék reszelt sajttal kínáljuk.

Elkészítési idő: 25 perc + főzés
Kalóriatartalom: 257 kcal/adag

 

Póréhagyma-krémleves csirkemellel

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 vastag szál póréhagyma
• 4 ek.l olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
• 1 egész csirkemellfilé 
(kb. 30 dkg)
• 1 dl tejföl

A póréhagymát karikázzuk fel, fonnyasszuk meg kevés olívaolajon, sózzuk. Öntsük fel 1 liter vízzel vagy házi húslevessel, adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott csirkemellet. Borsozzuk a levest, főzzük 20 percig. Szedjük ki a felét a hagymákkal együtt (húst ne szedjünk hozzá), és botmixerrel turmixoljuk simára. Keverjük el a tejföllel, majd tegyük vissza a többi leveshez. Sózzuk, borsozzuk, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 20 perc + főzés
Kalóriatartalom: 227 kcal/adag

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.

 

Az áprilisi szám tartalmából:
• Húsételek az ünnepi asztalra
• Kínáljuk meg a locsolókat!
• 4 laktató saláta
• Tavaszi levesek és főzelékek
• Kedvencünk a medvehagyma

 

A Nők Lapja Konyhát itt rendelheted meg!

Exit mobile version