Napi tipp: milyen a jó palánta?

Dr. Bálint György | 2013. Április 19.
Milyen jó lenne, ha a tavasz és a nyár hosszabb lenne! A zöldségnövények számára ez előidézhető, mégpedig úgy, hogy szabadföldi életüket palántaként kezdik.

A zöldségfélék többségét magvetéssel szaporítjuk. Ezek egy részét csak akkor lehet elvetni, amikor a fagyok veszélye elmúlt és a talaj felmelegedett, mert a magjuk hideg talajban nem csírázik ki, illetve a fagyérzékeny csíra elpusztul. Így viszont a tenyészidő rövid és a termés csekély lesz.

Ezen a nehézségen három módon lehet segíteni:

  1. Fóliasátor talajába vetjük a magokat
  2. Fóliasátorban palántákat ültetünk
  3. Szabadföldön máshol előnevelt palántákat ültetünk.

Régebben a legtöbb kertészkedő maga nevelte fel a zöldség- és a virágpalántákat. Manapság olyan nagy a kínálat, hogy érdemesebb megbízható helyről beszerezni az ültetendő növényeket.

Milyen legyen a palánta?

Zömök, nem megnyúlt, a levelei legyenek sötétzöldek, frissek, a szára vastag, erős, a gyökérzete dús, fehér. A kiültetésre érett paprika-, paradicsom-, uborkapalántán lehetőleg legyen egy-két virág is.

Hogyan ültessük el a palántát? Tovább a Hobbikert.hu oldalra >>

Ültess, alkoss, lazíts!
Hangolódj a tavaszra a Nők Lapja Café Kert oldalán!

– Minden nap friss tippek és inspiráló fotók
– Aktuális teendők Bálint gazdától
– MonJardin!: profi konyhakerti tanácsok
– Csináld magad!: ötletek kertbe és erkélyre

Exit mobile version