A petrezselyem az egyik legkedveltebb fűszerünk, ami az egészségünkre is jó hatással van. A friss levelek bőségesen tartalmaznak C-vitamint, emellett étvágygerjesztő, vízhajtó hatású, és illóolajai a veseműködést segítik. Már tíz gramm fedezi a fontosabb vitaminokból a napi szükségletet. A levelét ne az étellel együtt főzzük, hanem frissen adjuk hozzá utólag. Ha szeretnénk eltenni télre, akkor a legjobb, ha lefagyasztjuk. Terhesség alatt viszont ne fogyasszuk túlzott mértékben.
A kertészetekben sok faja kapható, a gondozásuk egyszerű, csak a rendszeres öntözésre kell odafigyelnünk. A napos, félárnyékos helyet szereti, és a humuszban gazdag, nedves talajt. Tavasztól júliusig magvetéssel szaporíthatjuk, de közvetlenül az ágyásba csak akkor vessük, ha a talaj legalább 7 fokos, különben meleg helyen csíráztassuk. Cserépben is nevelhetjük. A leveleket márciustól októberig szedhetjük, ősszel szedjük fel a gyökerét a földből, és tároljuk hűvös helyen.
Cikkünk a Sziget kiadó gondozásában megjelent Franz-Xaver Treml: Gyógy- és fűszernövények című könyv alapján készült.