3 hamburger

nlc | 2012. Augusztus 08.

Vegaburger zöldségpogácsával
Hozzávalók 4 na gy vagy 6 kicsi hamburgerhez:
A bucihoz:

A bucihoz a lisztet, a tejet, a puha vajat, a szárított élesztőt, a magokat és a sót egy nagy tálba mérjük, majd összekeverjük, és alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk, és hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni.
Amikor megkelt, négy kb. 10-12 dekás cipót formázunk belőle (vagy hat kisebbet). Olajjal megkent vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét megkenjük a felvert tojással, és kicsit hagyjuk tovább kelni. 170 fokos sütőben 14-15 percig sütjük. A zöldségpogácsához a sárgarépát és a krumplit megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A cukkinit megmossuk, azt is lereszeljük. A paprikát kicsumázzuk, vékonyan felcsíkozzuk, és a reszelt zöldségekhez adjuk. Belekeverjük a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a provence-i fűszerkeveréket, végül sózzuk. Összekeverjük, majd pogácsákat formázunk belőle. Teflonserpenyőben kevés olajon, kis lángon a pogácsák mindkét oldalát megsütjük. A bucikat félbevágjuk, beletesszük a zöldséglepényt, megkenjük dijoni mustárral, és paradicsomszeleteket teszünk bele.

Lazacburger
Hozzávalók 4 na gy vagy 6 kicsi hamburgerhez:

A szószhoz:

A lazacot nagyon apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a tojást, az aprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát, sózzuk. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható legyen a massza (ne legyen folyós). Pogácsákat formázunk belőle, majd serpenyőben kevés olajon, közepes lángon mindkét oldalát megsütjük. A bucihoz a lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű vajat, a tojássárgáját, az élesztőt és a tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva meleg helyen hagyjuk a duplájára
kelni. Amikor megkelt, hozzáadjuk a kapribogyót, és összedolgozzuk. Bucikat formázunk belőle (mérettől függően 4-6 darab jön ki belőle), és olajjal megkent vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük a tetejét a felvert tojással, és hagyjuk még kicsit kelni. 170 fokos sütőbe helyezzük, és 12- 15 percig sütjük. Közben a majonézt összekeverjük kevés citromlével és a vágott kaporral. A bucikat kettévágjuk, beletesszük a lazacpogácsákat, és megkenjük a kapros majonézzel.
 
Klasszikus hamburger marhahúspogácsával
Hozzávalók 4 nagy vagy 6 kicsi hamburgerhez:

A bucihoz:

A húspogácsához a vöröshagymát finomra vágjuk, serpenyőben kevés olajon lepirítjuk, majd félretesszük. A húst ledaráljuk, hozzáadjuk a lepirított hagymát, a mustárt, a Worcester-szószt, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összedolgozzuk, majd pogácsákat formázunk belőle, és egy serpenyőben, közepes lángon mindkét oldalukat megsütjük. A bucihoz a lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű vajat, a tojássárgáját, az élesztőt és a tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Bucikat formázunk belőle (mérettől függően négyet vagy hatot), és olajjal megkent vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük a tetejét a felvert tojással, és hagyjuk még kicsit kelni. 170 fokos sütőbe helyezzük, és 12-15 percig sütjük. A hamburger összeállítása: a bucit félbevágjuk, megkenjük mustárral/ majonézzel/ketchuppal, majd salátalevelet, paradicsom-, lilahagyma- és uborkakarikákat teszünk bele, és ráhelyezzük a húspogácsát.

Exit mobile version