„Rettegek a szójátékoktól” – 10 meghökkentő fóbia

Kovács Rebeka | 2019. Március 17.
Van, aki retteg a sötétben, más nem bírja a horrort – mindenkinek vannak félelmei. Néhány embert viszont teljesen irracionális dolgok tartanak rettegésben.

Réka 21 éves, egyetemista lány, önálló, aktív fiatal nő, és tökéletesen menedzseli az életét, egészen addig, ameddig nem találkozik szembe egy pókkal. Lehet a világ legkisebb példánya is, a rettegés változatlan. Eluralkodik rajta a halálfélelem, bepánikol, leizzad, és utána akár órákig is azt hallucinálja, hogy rajta mászik az a bizonyos nyolclábú. Aludni sem tud. A betegség neve: arachnofóbia, a pókoktól való beteges félelem, amit ha máshonnan nem, egy 1990-es filmből többé-kevésbé sokan ismerhetnek.

Mindenkinek vannak félelmei, ám a félelem és a fóbia nem ugyanaz.  Amikor egy konkrét dologtól annyira retteg az ember, hogy az tartós életszínvonal-romlást okoz, akkor kezdhetünk fóbiáról beszélni. Legismertebb fóbiák talán az akrofóbia (tériszony), klausztrofóbia ( bezártságtól való félelem), demofóbia (tömegiszony) és persze a fent említett pókiszony.  De mi van akkor, ha valakinek olyan fóbiája van, azaz olyasmitől retteg, ami másnak egy hétköznapi semmiség? Terápiás kezelésekkel könnyen kideríthető, milyen élethelyzet vagy esemény vezetett a fóbia kialakulásáig, de sokszor akár a gyerekkorig visszavezethető.

Lássunk 10 meghökkentő fóbiát:

Mi a megoldás?

Elsősorban pszichoterápiás megoldásokkal próbálkoznak a szakemberek, és sokaknál gyógyszer sem szükséges a javuláshoz. Ezek a terápiák arról szólnak, hogy a pszichológus igyekszik megértetni a pácienssel, hogy az a dolog, amitől fél, nem is olyan ijesztő. Természetesen ez nem egy egyszerű folyamat, ha a beteg nem akarja, és nem hajlandó lemondani a tüneteiről, akkor nem biztos, hogy a terápia sikeres lesz. A terápiák egyéntől és magától a fóbia fajtájától  is függhetnek.

Exit mobile version