A fonottkalács elkészítéséhez némi türelem szükséges, de hidd el, megéri! Sütésre fel! Mutatjuk, hogy csináld:
Hozzávalók:
- 80 g vaj
- 25 g élesztő
- 2.5 dl langyos tej
- 80 g cukor
- 1 egész tojás + 1 tojássárgája
- 1 csapott tk só
- 400 g finomliszt
- 100 g rétesliszt ( vagy 500 g finomliszt)
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A nagyi féle fonottkalács mindenképpen kézzel és nem géppel készül. Első lépésként olvaszd fel a vajat, majd rakd félre hűlni. Morzsold el az élesztőt és rakd egy kis tálba egy evőkanál liszttel és ugyanennyi cukorral, majd önts rá fél deci langyos tejet. Jól keverd meg és ezt is rakd félre nagyjából 10 percre.
Szitáld a lisztet egy nagy tálba és keverd el a sóval és a cukorral, üss bele egy teljes tojást és pluszban egy sárgáját is. Ezután mehet rá a maradék langyos tej és a felfutott élesztő is. Kezd el kézzel összegyúrni. Ez pár perc, majd add hozzá az olvasztott vajat. A legcélszerűbb fokozatosan csinálni, vegyél a kezedbe egy keveset a vajból és így gyúrd tovább, ezt addig ismételd, amíg el nem fogy a vaj.
Ezután mehet vissza a tészta a tálba kelni. Takard le és 35-40 percre rakd meleg helyre. Ha megkelt a tészta már ne nyomogasd, hogy benne maradjon a levegő. Oszd 6 részre és óvatosan sodorj belőle kb 30 cm-es rudakat.
Készíts el a fonást (ha nem tudod, hogy csináld, itt találsz képes leírást a fonottkalács elkészítéséről).
Ha megvan, kend le tojással és újra rakd félre kelni nagyjából 40 percre. Ha ez megtörtént újra kend le tojással és rakd az előmelegített sütőbe. Légkeverés nélkül süsd 180 fokon 35-40 percig.
Itt többféle kalács receptet is találsz:
- 10 kalácsvariáció
- Az igazi foszlós kalács receptje
- A tökéletes hétvégi reggeli: meggyes-kókuszos kalács házilag