“Legyen a zene mindenkié!” – 135 éve született Kodály Zoltán

Lehoczky Rella | 2017. December 16.
135 éve született egy zenei géniusz, aki olyat hagyott ránk örökül, mint senki e világon. Kodály Zoltán szerint “a zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható”, vigyázzunk hát rá! A magyarok egyik legnagyobb büszkeségére, a világhírű zeneszerzőre és pedagógusra emlékezünk.

Kis túlzással: nincs ember a világon, aki ne ismerné Kodály Zoltán nevét. Kodály istenadta tehetség volt, munkásságával talán minden magyar tisztában van.

Azt talán csak kevesen tudják, hogy mi mindent köszönhetünk neki, miért igazán fontos az, amiért évtizedeken át szívvel-lélekkel dolgozott. A Kodály-módszer

gyakorlatilag egy komplett fejlesztő program, amivel lelkileg és szellemileg egészségesebb gyerekeket nevelhetünk.

A Pécsi Sebestyén Általános és Zenetagozatos Iskolába jártam nyolc éven keresztül, tanáraimnak hála olyan fokú zenei képzésben részesültem, aminek jótékony hatását a mai napig érzem, pedig elmúltam 32 éves. Nekem a szolmizálás, a kottaolvasás, a furulyázás, a szolfézs, az énekkar természetes jelenségei voltak a mindennapoknak. Nyilván akadt, amit utáltam ének-zenéből, de összességében az egyik kedvenc tantárgyam volt, és sokat köszönhetek neki. Később énekből érettségiztem, több mint tíz évig tanultam csellózni, egy angol szimfonikus zenekarban játszottam. Több lettem a zene által.

A gyerekeimnek születésük óta minden nap éneklek. Sokszor kérik, hogy mutogassak is, vagyis szolmizáljak nekik. Nem kell kimagasló tehetségnek lenni ének-zenéből, nem kell a világ színpadain szólót játszania mindenkinek, nem kell felvételizni a Zeneakadémiára. De énekelni, azt kell! Meg is tesszük reggel a zuhany alatt, a dugóban ülve a kocsiban, vagy este a gyerekeknek. Mert énekelni jó!

Tények Kodály Zoltánról

A kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet, ahol a zeneszerzőhöz méltó, világszínvonalú zenei képzés folyik

“A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”

(Kiemelt kép: Monique de la Bruchollerie francia zongoraművésznő és Kodály Zoltán. Forrás: Fortepan)

Exit mobile version