5 csodálatos zenei pillanat Fábián Julitól

Mehlhoffer Tamás | 2017. December 17.
A szombaton elhunyt Fábián Juli csodás hangja sokak életébe hozott szépséget és örömöt, egyszerre szerették a jazz és kifinomult pop rajongói is. Íme egy tragikusan rövid pályafutás kiemelkedő pillanatai.

Azt hihettük, jobban van, de legyőzte őt a betegség: Fábián Juli, a kétezres évek legjobb magyar énekesnőjének jellegzetes, jazzes hangja nem szólal meg többé a színpadon. Óriási a veszteség, mutatjuk, miért.

Elsőként a jazz színpadokon tűnt fel, sokáig lépett fel különböző formációkban, ám a sugárzó, életvidám személyisége, kiemelkedő énektudása azonnal feltűnt annak aki hallhatta. Ennek ellenére sosem volt a szó rossz értelmében “díva”, szeretett zenésztársakkal együtt dolgozni. Az egyik ilyen remek jazz összeállítás volt duója Sárik Péterrel.

A legtöbben akkor figyeltünk fel rá, amikor a Barabás Lőrinc Eklektric-kel lépett fel és készített lemezt 2005-től kezdve. Hangja, egyénisége tökéletes volt az emészthetőbb jazzfelfogáshoz.

Zoohackkerre való együttműködése lett végül az a projekt, amikor már a tipikus “petőfirádióhallgató” is felkapta a fejét elképesztő éneklésére. Az első ilyen sláger a Sizzlin’ volt.

Egyetlen igazán országos slágere szint a Zoohacker-felállásban készült: a Like A Child megmutatta megtörhetetlenül mosolygós személyiségét, amely betegsége alatt is megmutatkozott nyilvános megszólalásaiban. A szám bekerült A Dal döntőjébe; ma nem is tudjuk, ki ment az Eurovízióra helyette, de ez a dal már örökzöld.

Az elmúlt években rengeteget koncertezett: talán a legfelszabadultabban a Random Trip nevű, változó felállású, improvizatív koncertsorozatban szerepelt kedvelt zenésztársaival. Tudása legjavát adta. Már nem derül ki, mi jöhetett volna még. 37 éves volt csupán.

Exit mobile version