Zsírosbödön a fitness-wellness előtti időkből

Petrás Gabriella | 2018. Január 05.
A hagymás zsíros kenyérnél kevesebb jó dolog volt gyerekkorunkban!

Vidéken  nem volt olyan ház, ahol a zsírosbödön ne tartozott volna a háztáji látképhez. A hatalmas bödönök akkorák voltak, hogy gyerekként  elfértünk benne – vagy legalábbis ezt gondoltuk, amíg bele nem szorultunk.

A disznóvágások után a zsírt ebben tartották nagyanyáink, és olyan zsíros kenyeret prezentáltak, amit még ma is megemlegetünk. Azokban az időkben, amikor még a mangalica volt az olcsóbb sertés, a komoly fizikai munkát végző és szép kort megélő nagyszüleink  nem hallottak a kalóriáról, sem a koleszterinről.

A retro zsírosbödönök napi használatban voltak: ezekből került a zsír a vájlingba  a süteményekhez, a lábasba a főzéshez, és a kemencében sült kenyérre is, amit lilahagymával és széles mosollyal majszoltunk mi is!

Exit mobile version