Ha női szobor Budapesten, akkor inkább meztelen, mint nem

Magyarországkúl | 2018. Július 13.
Budapest nem dicsekedhet azzal, hogy túl sok női szobor van, olyan meg pláne, amely nem akt és konkrét személyt ábrázol. De innen szép nyerni!

Számoló lányka – pucér női szobor Budafokon (fotó: 22kerulet.ittlakunk.hu)

 

Több nyugati országban és nagyvárosban kampány indult azért, hogy a történelem fontos nőalakjai is kapjanak végre szobrot. Budapesten ugyanez a helyzet, kevés női szobor áll a fővárosban, számolta ki az Átlátszó.hu. Még kevesebb az, akinek „neve is van”, azaz történelmi alak. A legtöbb nőszobor ugyanis dekorációs elem: táncoslányok, napfürdőzők, zenészek.  

A 150 női szobor (szemben a több mint 600 történelmi férfiszoborral) közül összesen 35 az, aki történelmi személyiség, azaz egyszerűbben szólva: neve is van. A szentek és királynők mellett olyan magyar nőknek jutott szobor vagy emléktábla, mint Déryné Széppataki Róza, Tormay Cécile, Kéthly Anna, Solt Ottília, Veres Pálné, Szeleczky Zita vagy Kaffka Margit.

Ám a női szobrok többsége mégis allegória (a szabadság, béke, nyugalom, tavasz, nyár stb.) megjelenítése, nagyon gyakran aktként. De ugyanilyen gyakoriak a teljesen random meztelen nők is: ülő, táncoló, napozó, véradó, zenélő, guggoló aktok. 

45 szobor ábrázol állatokat, azaz még állatszoborból is több van Budapesten, mint történelmi nőalakból.

Exit mobile version