Ilyen az olvasóink élete – tudd meg a részleteket!

nlc | 2019. Április 11.
Kíváncsiak voltunk rá, hogy milyen családban élnek, és mennyire elégedettek az életükkel az NLCafé olvasói,  ezért készítettünk egy kérdőívet, most pedig megosztjuk veletek az eredményeket.

Válaszadóink családcentrikusak, viszonylag gyakran beszélnek a barátaikkal, de ritkán találkoznak. A nagy részüknek bizonytalan a pénzügyi helyzete, ez okozza a legtöbb nehézséget, de mindezek ellenére elégedettek az életükkel. Ha érdekelnek a részletek, olvass tovább!

Néhány szó az általános adatokról

A kitöltők közül a legtöbben (33,9%) 46 és 60 év közöttiek, 24,8 % 35 és 45 év közötti, 18% 60 és 70 év közötti, 7,3 % 70 fölötti. A legtöbben (45,6%) vidéki nagyvárosban élnek, 29,1% Budapesten, 14,6% faluban, 10,7% pedig külföldön.

Fontos a család

A kitöltőink 80%-a szülő. A legtöbbjüknek (36,2%) két gyermeke van. Nagy részüknek (39%) fiatalon született az első gyereke 21 és 25 éves koruk között, 13%-uk még fiatalabb korában 16 és 20 éves kora között nézett szülői örömök elé. 14% a harmincas évei első felében, 5% pedig a második felében lett szülő.

A válaszadók életkorából is következik, hogy a legtöbbjük (több mint 50%) gyermeke már dolgozó felnőtt. A felnőtt gyerekek több mint fele külön él a szüleitől, de sokan 80-80 fő élnek dolgozóként a szüleikkel egy háztartásban vagy külföldön.

Kiemelendő, hogy több gyermektelen kitöltő is jelezte, hogy kifejezetten igényli a gyerekek társaságát, sok időt tölt a barátai gyerekeivel, a keresztgyerekeivel vagy a párja gyerekeivel. A kitöltőink közepes mértékben elégedettek a gyerekeikkel töltött idő mennyiségével. Ennek növelését elsősorban a munka mennyisége nehezíti meg.

Volt olyan kitöltőnk is, aki kiemelte, hogy bár már a legkisebb gyereke is hamarosan nagykorú lesz, ő mégis részmunkaidősben dolgozik, hogy a lehető legtöbb időt tölthesse vele.

A legtöbbször hasonló korú párt választunk

Kitértünk a párkapcsolat kérdésére is, a válaszadók 46%-a házas, 22%-a egyedülálló. 17% együtt él a párjával, akivel nem házasok, 6% pedig külön. A kitöltők nagy részének (60%) nagyjából vele egyidős párja van 30%-nak van nála legalább 5 évvel idősebb párja és 11 %-uknak legalább 5 évvel fiatalabb párja, ezt a választ leginkább a férfiak jelölték.

Keveset találkozunk a barátainkkal

A válaszadók 34%-a egyenlő arányban rendelkezik közelebbi és távolabbi barátokkal 32%-nak több a távolabbi barátja, 25%nak pedig a közelebbi. 9 % úgy nyilatkozott, hogy nincsenek barátai.

A legtöbben 2-3 naponta vagy hetente kommunikálnak a barátaikkal A személyes találkozások száma azonban jóval kevesebb. A válaszadók 33%a nagyjából csak havonta találkozik azokkal az emberekkel, akiket közelebbi barátainak tart és csak 20%-uk nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen ezzel a gyakorisággal.

Érdekes kérdés még az is, hogy honnan vannak a barátságok. A válaszok tanúságai szerint a legtöbben (több mint 50%) a régebbi munkahelyükön kötöttek barátságokat, amik ma is aktívak. De az iskolai barátságok is sokaknál fennmaradtak, 41% a középiskolából, 30% pedig általános iskolából. Sőt 122 fő a kisgyermekkori barátságait is ápolja.

Többen is kiemelték, hogy a családjuk annyira előtérben van, hogy nincs is igényük a közelebbi barátságok fenntartására. „A család sokkal fontosabb a barátoknál, így nálunk a családtagok a legjobb barátok is. Többgenerációs bulikon is mindenki jól érzi magát, a 70 éves és 17 éves is” – írta az egyikük.

Legtöbbször nincs lehetőség félretenni

Szomorú adat, hogy a válaszadók 32%-a egyáltalán nem tud félretenni. 19% 20 és 30.000 forint közötti összeget rak félre családi szinten. A válaszadók szintén 20%-a egyszer sem engedheti meg magának havi szinten, hogy csak úgy beüljön valahova kávézni vagy vegyen valamit. 34% havonta egyszer teheti meg mindezt, 32% pedig kétszer-háromszor

További sokkoló adat, hogy a kitöltők 20%-a egyáltalán nem tud pénzt szánni éves szinten egy családi nyaralásra, 30%-uk pedig 50 000 Forint alatt tud erre áldozni.

Mindezek ellenére csak a válaszadók 20%-a az, aki elkeserítőnek tartja az anyagi helyzetét, szintén 20% értékelte rossznak (ötös skálán kettesnek), a legtöbben (31%) közepesnek a többiek pedig jónak vagy kiválónak.

Nem jellemző az elkeseredettség

A legtöbben az egyéni válaszokban is az anyagiakat jelölték meg fő nehézségnek. „Rengeteg idő a munkával telik és a pénz nem elég a megélhetésre” – írták sokan, mint, ahogy azt is, hogy nem látnak esélyt arra, hogy el tudjanak utazni a családjukkal nyaralni, vagy valaha saját lakásba költözhessenek az albérletből. Másoknak a párkapcsolat hiánya okoz problémát, vagy úgy érzik, hogy csak magukra számíthatnak. 

Az elégedettségi mutató mindezek ellenére magasnak mondható. Egy ötös skálán 37% négyesre értékelte az elégedettségét 28% közepesre, Az ennél rosszabb válaszok aránya 12, illetve 7%, A válaszadók 15%-a pedig teljesen elégedett az életével.

Exit mobile version