7 módszer, amivel elkerülheted a hüvelygombát

nlc | 2016. Július 05.
Sokszor apróságokon múlik, hogy elkapsz-e egy kellemetlen hüvelygomba-fertőzést: például egy jobban szellőző fehérnemű ebből a szempontból aranyat ér, de azzal is megelőzheted a bajt, ha száraz fürdőruhát húzol a strandon rögtön az úszás után, amikor kifekszel napozni. Fogadd meg az alábbi tanácsokat, ha szeretnéd elkerülni az égető, viszkető érzést, a többi problémáról nem is beszélve, ami a hüvelygombával jár.

 

A hüvelygomba kialakulásának leggyakoribb oka az, hogy legyengül a szervezet immunrendszere, vagy felborul a hüvelyflóra egyensúlya, és így elkezdhetnek túlszaporodni azok a mikroorganizmusok – elsősorban a candida gombákról van szó –, amelyek ezt a betegséget okozzák. Van, amikor nem sokat tehetsz a megelőzés érdekében – például amikor terhesség vagy klimax miatt megváltozik a hormonháztartásod –, de az esetek többségében egy kis odafigyeléssel elkerülheted a hüvelygombát.

1. Nem hagyod magadon hagyod az izzadt edzőruhát. A nedves ruházat alatt befülledt, felhevült test ideális terep a gombák elszaporodásának – különösen az olyan védett és nem jól szellőző helyeken, mint az intim testrészek. Edzés után ezért gyorsan szabadulj meg az átizzadt ruháktól, zuhanyozz le és töröld magad szárazra – majd húzz tiszta, száraz fehérneműt.

2. Csak különleges alkalmakra húzol tangát. A tanga és a hozzá hasonló szűk alsóneműk – ide értve a fóliasátor-hatást kiváltó nejlon harisnyanadrágokat és feszülős nadrágokat is – kifejezetten szexi látványt nyújtanak, de az egészséged szempontjából nem éppen ideálisak. Alattuk ugyanis nem sok szellő jár, és könnyen befüllednek, beizzadnak a hajlatok és intim testrészek. Ha ilyen ruhadarabot viselsz rendszeresen és huzamosan, akkor megnő az esélye annak, hogy beüt nálad is egy kiadós hüvelygomba. A műszálas alsóneműk is kerülendők ugyanebből az okból!

3. Karbantartod a testsúlyod és a vércukrod. Az elhízás növeli az izzadékonyságot, ráadásul könnyen cukorbetegséghez is vezethet – márpedig ez a kettő javítja a szervezetedben található candida gombák kedvét a szaporodáshoz. Fogyassz kevesebb cukrot, alkoholt, és egyél rendszeresen és mértékletesen, hogy ne hízz el, és ezzel máris óriási lépést tettél azért, hogy egészséges maradj, és a hüvelygomba se üthesse fel olyan könnyen a fejét nálad.

4. Pihenj, lazíts, aludj! A stressz hosszú távon a szervezeted egészségre nézve káros: nemcsak az idegeid mondják fel a szolgálatot a túlhajszoltságtól, hanem az általános védekezőképességed – az immunrendszered – is legyengül, és hamarabb feladja a harcot az olyan kórokozók ellen, amelyek már eleve a testedben élnek – mint a candida –, vagy amelyek kívülről próbálnak megfertőzni. A stressz ellen elegendő pihenéssel, alvással – napi minimum nyolc óra! – és kiegyensúlyozott napirenddel tehetsz a legtöbbet. Fordíts időt sportra, a szeretteidre és a hobbidra, és adj időt magadnak az egyedüllétre is, mert ezek mind kiváló stresszoldók, és általában véve is hozzájárulnak az egészséged megőrzéséhez.

5. Vegyél gyógynövényes ülőfürdőt! Időről időre kényeztesd magad gyógynövényekkel is. A kényes testrészek egészségének például kifejezetten jót tesz egy olyan ülőfürdő. Ezt így készítsd el: forrázz le 50 gramm cickafarkfüvet és ugyanennyi körömvirágot 1 liter vízzel, majd áztasd őket addig, amíg a víz testhőmérsékletűre hűl. Ezután szűrd le főzetet, önts bele 1 dl 10 %-os ecetet, öntsd a fürdővizedbe, és áztasd magad addig, amíg még kellemes a fürdő hőmérséklete. Ez megelőzésre, az egészség karbantartására jó, nem pedig a hüvelygomba kezelésére! Ha már kialakult a betegség, arra orvostól kérj gyógyszert, és ne saját kútfőből próbáld meg kúrálni…

6. Válts fürdőruhát a strandon! Úszás után ne feküdj nedves fürdőruhában a napra, hanem rögtön öltözz át száraz ruhába. A nedves fürdőruhák alatt – pláne a nyári melegben – nagyon gyorsan befülled az altest, és elkezdenek virulni a gombák. Ha fogékonyabb vagy a hüvelygomba-fertőzésre – például azért, mert eleve ilyen az alkatod, vagy mert peteérés utáni és a havi vérzés előtti időszakban vagy, amikor a hormonháztartásod ösztrogénszintje kedvez a candida szaporodásának –, akkor jó eséllyel egy ilyen apróság miatt szerzel majd be egy kellemetlen fertőzést.

7. Ne vidd túlzásba az intim higiéniát. Túlzásnak nevezhetjük, ha például naponta használsz hüvelyöblítőt. Ezzel felhígítod a hüvely savas pH-értékét, ami egyébként kordában tartja a hüvelygombás fertőzésért felelős mikroorganizmusokat. Egyes szappanok és tusfürdők ugyanilyen hatással vannak, ezért lehetőleg pH-semleges tisztálkodószereket használj…

 

 

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

Mentés

Exit mobile version