Indiai kenyér aprított salátával
Hozzávalók 4 személy részére
• 1 kisebb hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál olaj
• 400 g vegyes darált hús
• só
• bors
• ½ fej kisebb jégsaláta (150 g)
• 1 csomag (280 g) indiai kenyér
• 1 evőkanál sűrített paradicsom
• 200 g kecskesajt
• zsírpapír
• ajándékkötöző szalag
Elkészítés
1. A hagymát megtisztítjuk, apróra kockákra vagdossuk, a fokhagymát is megtisztítjuk, majd ugyancsak felaprítjuk. Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, beletesszük a darált húst, és erős lángon, kb. 6-8 percig pirítjuk. 4 perc után hozzá adjuk a hagymát és a fokhagymát. Sóval, borssal bátran fűszerezzük. Egy nagyobb lapos tányéron kiterítve kihűtjük.
2. Míg a hús hűl, megtisztítjuk, megmossuk, alaposan leszárítjuk a salátát, és vékony csíkokra vágjuk. Az indiai kenyeret kiterítjük, megkenjük a paradicsommal, majd a salátát egyenletesen elosztjuk, a szétmorzsolt sajttal megszórjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta peremén kb. 3-4 cm széles részt szabadon hagyjunk.
3. A tészta jobb és bal oldalát 3-4 cm-re, középre hajtjuk, a kenyeret szorosan feltekerjük, majd ferdén elfelezzük. A zsírpapírból kb. 4 cm széles csíkokat vágunk, a tekercsek alsó részét ezekkel a csíkokkal becsomagoljuk, tetszés szerint ajándékkötöző szalaggal vagy konyhai cérnával rögzítjük.
Elkészítési idő: kb. 30 perc, egy tekercs kb. 1210 kJ, 290 kcal
Mini spenótos-lazacos quiche
Hozzávalók 6 darabhoz
• 400 g zsenge spenót
• 1 fej hagyma
• 350 g lazacfilé (bőr nélkül)
• 4 levél (egyenként 75 g) mélyhűtött leveles tészta
• 2 evőkanál olaj
• só
• bors
• 2 nagyobb tojás
• 125 g sűrű tejföl
• őrölt szerecsendió
• 2 ek. panírliszt
• 1 tojássárgája
• 1 ek. tej
• liszt a munkalap beszórásához
• sütőpapír
Elkészítés
A spenótleveleket megtisztítjuk, megmossuk és alaposan lecsepegtetjük. A hagymát is megtisztítjuk és felaprítjuk. A lazacot megmossuk, konyhai törlőkendővel leszárítjuk, majd apró darabokra felkockázzuk. A mélyhűtött tésztaleveleket a munkalapon kiterítjük, kiolvasztjuk (kb. 10 perc). E közben az olajat egy nagyobb serpenyőben felhevítjük, a hagymát beleszórjuk és üvegesre pároljuk, és a spenótot hozzáadva tovább pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Az öntethez a tojást a tejföllel simára keverjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tésztaleveleket a lisztezett munkafelületen egymásra fektetve kiterítjük, sodrófával négyszögletes (28×42 cm) formára sodorjuk. A tésztát hosszában megfelezzük. Minden darabot harmadolunk, úgy, hogy 14×14 cm-es darabokat kapjunk. A tésztalapokat 6 darab, sütőpapírral kibélelt, 11 cm átmérőjű, felfújt formába helyezzük, kissé benyomkodjuk. A tészta alját liszttel megszórjuk. Az öntetet a tésztaformákban elosztjuk. A spenótot a lazackockákkal összekeverjük, és a tésztaformákba adagoljuk. A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, a tészták széleit ezzel e keverékkel lekenjük. Előmelegített sütőben (200 ˚C-on, légkeveréses sütőben 175 ˚C-on, gáz 3-as fokozat) kb. 40 percig sütjük.
Elkészítési idő: kb. 1 óra és 10 perc. Adagonként kb. 1970 kJ / 470 kcal.
Tarka krumplisaláta
Hozzávalók 6 személy részére
• 1 kg burgonya
• 500 g sárgarépa
• 3 szál újhagyma
• 250 g zsenge borsóhüvely
• joghurt
• 100 g tejszínes krémsajt
• 150 ml zöldségalaplé
• 2 ek citromlé
• 1-2 ek olaj
• só
• bors
• cukor
• ½ csomag kerti zsázsa (vagy bármilyen csíra)
Elkészítés
A burgonyát alaposan megmossuk, és lobogó vízben kb. 10 percig főzzük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, megfelezzük, és vékony szeletekre vágjuk, majd fedő alatt, kevés víz hozzáadásával 4-5 percig pároljuk, leszűrjük, hideg vízben hirtelen lehűtjük. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra törölgetjük, és ferde karikákra szeleteljük. A borsóhüvelyt megmossuk, megtisztítjuk, és hosszú csíkokra vágjuk. A burgonyát leszűrjük, hideg vízben hirtelen lehűtjük, a héját lehántjuk, szeleteljük. A joghurtot, a krémsajtot, az alaplét, a citromlevet és az olajat összekeverjük, sóval, borssal és cukorral ízesítjük. A zsázsát a tőről frissen lemetéljük, egy keveset a tálaláshoz félreteszünk, a többit felaprítjuk, és a mártáshoz keverjük. Az előkészített hozzávalókat elegyítjük, a salátát a zsázsával díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc. Adagonként kb. 1050 kJ, 250 kcal