Az alap pizzatészta
Hozzávalók 6-7 személyre
- 70 dkg finomliszt
- 30 dkg rétesliszt
- kb. 2-3 dl víz
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 0,5 dl olívaolaj
- 2,5 dkg élesztő
- ízlés szerint mehet bele reszelt fokhagyma, bors, oregánó
Az élesztőt kevés meleg vízzel és a cukorral felfuttatjuk, közben a lisztet kimérjük és egy tálba tesszük. Amikor az élesztő felfutott, hozzáöntjük a liszthez, majd sózzuk, fűszerezzük, hozzáöntjük az olajat és a víz nagy részét, és elkezdjük dagasztani. Addig dagasztjuk, ameddig a tészta el nem válik az edénytől, ha túl száraz, egy kevés vízzel javíthatunk a helyzetünkön. Legalább 10-15 percig érdemes gyúrni, minél tovább gyúrjuk, annál finomabb tésztát kapunk. Mi robotgéppel szoktuk dagasztani, de a kenyérsütőgép is jó lehet a művelethez.
A tésztát minimum 40-50 percig kelesztjük, legalább a duplájára, majd átgyúrjuk és süthetjük a pizzát. Aki egyszerre nagyobb adagot csinál, az tegye be hűtőbe és 2-3 óránként gyúrja át a tésztát. 3-4 milliméter vastagságúra érdemes kinyújtani, mert a sülés során még kelni fog.
Mi sütőpapíron nyújtjuk, azon pakoljuk rá a feltéteket és dobjuk is be a sütőbe (230-250 fokra érdemes előmelegíteni), lehetőleg a legaljára. Akinek túl forró a sütője, az vehet pizzasütőkövet is, amit a sütő aljára kell tenni. De két tégla is tökéletesen megfelel a célnak. 5-8 perc alatt készre sül.
Hagymás chilis pizza
Hozzávalók:
- 1 adag pizzatészta
- 1 vékony szeletekre vágott vöröshagyma
- 1 szeletelt chili paprika
- extra szűz olívaolaj
- só és bors, ízlés szerint
Melegítsük elő a sütőt kb. 200 ⁰C-ra.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a kívánt vastagságra. Tegyük a hagyma- és chilipaprika-szeleteket a tésztára. Permetezzük be olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
Süssük ki körülbelül 15 perc alatt.
1 adag készül belőle.
A paradicsomos pizzához
Hozzávalók:
- 1 pizzatészta (*lásd a pizza alaptészta receptjét)
- 5-7 koktélparadicsom
- extra szűz olívaolaj
- só, ízlés szerint
- frissen reszelt parmezán a szóráshoz
Melegítsük elő a sütőt kb. 200 ⁰C-ra.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a kívánt vastagságra. Kézzel facsarjuk rá a paradicsomokat a tésztára. Permetezzük be olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg parmezánnal.
Süssük ki körülbelül 15 perc alatt.
1 adag készül belőle.
Édes pizzák
Szőlős, fenyőmagos pizza
Hozzávalók:
- 1 pizzatészta (*lásd a pizza alaptészta receptjét)
- 10 felezett szőlőszem
- 1/4 pohár (50 ml) fenyőmag
- szórni való cukor
Melegítsük elő a sütőt kb. 200 ⁰C-ra.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Tegyük a szőlőszemeket a tésztára, a vágott felükkel lefelé. Adjuk hozzá a fenyőmagot, és szórjuk meg cukorral.
Süssük ki körülbelül 15 perc alatt.
1 adag készül belőle.
Almás, gorgonzolás pizza
Hozzávalók:
- 1 pizzatészta (*lásd a pizza alaptészta receptjét)
- 1 hámozott, szeletelt alma
- 75 g gorgonzola sajt
- 1/2 pohár (125 ml) dió
- méz, permetezéshez
Melegítsük elő a sütőt kb. 200 ⁰C-ra.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Tegyük a tésztára az almaszeleteket, a gorgonzolát, a diót, és permetezzük be mézzel.
Süssük ki körülbelül 15 perc alatt.
1 adag készül belőle.
Mascarponés, nutellás pizza
Hozzávalók:
- 1 pizzatészta (*lásd a pizza alaptészta receptjét)
- 3 evőkanál (45 ml) mascarpone, vagy ízlés szerint
- 3 evőkanál (45 ml) nutella, vagy ízlés szerint
- extra szűz olívaolaj a tészta megkenéséhez
- só ízlés szerint
Melegítsük elő a sütőt kb. 200 ⁰C-ra.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Oszlassuk el a mascarponét a tészta egyik felén, a másik felét kenjük meg nutellával, majd hajtsuk össze. Nyomkodjuk össze a széleket, és tekerjük fel. Kevés olívaolajjal kenjük meg a tésztát, és szórjuk meg sóval.
Süssük ki körülbelül 15 perc alatt.
2 adag készül belőle.
Töltött pizza
Spenótos és fontina sajtos pizza
Hozzávalók:
- 3 evőkanál (45 ml) extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma megtisztítva, összezúzva
- 1 csokor spenót
- só, ízlés szerint
- 1 pizzatészta (*lásd az alaptészta receptjét)
- 75 g fontina sajt, szeletelve
A sütőt előmelegítjük kb. 200 ºC fokra.
Egy serpenyőben melegítsük meg az olívaolajat, és pirítsuk meg a fokhagymát. Adjuk hozzá a spenótot, és pirítsuk fonnyadásig. Ízlés szerint sózzuk és hagyjuk lehűlni.
Nyújtsuk ki a tésztát, és enyhén lisztezett felületen sodorjuk ki. A pirított spenótot helyezzük a tészta egyik felére. A szeletelt fontina sajtot tegyük a tetejére. A tészta másik felét fordítsuk rá és nyomkodjuk össze a végeit. A tésztát kenjük meg kevés olívaolajjal, és szórjuk meg sóval.
Körülbelül 15 percig süssük.
2 adag készül belőle.
Endíviás, szardellás, fenyőmagos és mazsolás pizza
Hozzávalók:
- 4 evőkanál (60 ml) extra szűz olívaolaj
- 3 szardella plusz egy pár további szardella a díszítéshez
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 csésze (250 ml) olívabogyó
- 1/2 csésze (125 ml) fenyőmag
- 1/2 csésze (125 ml) mazsola
- 1 széles levelű endívia (escarole)
- 1 pizzatészta (*lásd az alaptészta receptjét)
- * 3 további szardella, opcionálisan
A sütőt előmelegítjük kb. 200 ºC fokra.
Tegyük egy serpenyőbe az olívaolajat, a szardellákat, és megpirítjuk a fokhagymát. Adjuk hozzá az olívabogyót, a fenyőmagot, a mazsolát, és egy percig pirítsuk őket. Adjuk hozzá a széles levelű endíviát, és főzzük fonnyadásig.
Nyújtsuk ki a tésztát, és enyhén lisztezett felületen sodorjuk ki. Helyezzük rá a pirított endíviát a tészta egyik felére. Több szardellát is rátehetünk. A tészta másik felét fordítsuk rá és nyomkodjuk össze a végeit. A tésztát kenjük meg kevés olívaolajjal, és szórjuk meg sóval.
Körülbelül 15 percig süssük.
2 adag készül belőle.
Édes élet a TV Paprikán David Roccóval Május 16-tól minden hétköznap 16:30-tól Csatlakozzon David Roccóhoz, aki körbebiciklizi, -motorozza és -kocsikázza Firenze utcáit, és ihletet merít a mosolygó arcokból és az ezernyi friss hozzávalóból! A TV Paprika legújabb, kanadai ismeretterjesztő filmsorozata, az Édes élet David Roccóval május 16-tól minden hétköznap 16:30-tól látható a csatornán. Firenzébe látogatva az embert akaratlanul is magával ragadja a város gazdag ízvilága, fantasztikus konyhaművészete és építészeti csodái. Mint a reneszánsz szülőhelye, a város mindenkire inspiráló hatással van, főleg ha ételről esik szó. A kanadai születésű olasz séfnek Firenze olyan, mint egy játszótér, ahol belevetheti magát az olasz ételek és barátok nyújtotta édes életbe. Az édesanyjától tanult vagy utazásai során megismert tradicionális olasz ételeket Rocco gyorsan és cseppet sem hagyományosan készíti el, ezzel adva nekik új és modern aromát. Az Édes élet David Roccóval nemcsak az ételek elkészítéséről szól, hanem az olasz tájakról, piacokról, családi vacsorákról vagy éppen születésnapokról, egyszóval az olasz kultúráról. David minden nézőt könnyedén elbűvöl mosolyával, közvetlen, könnyed stílusával és azzal az egyszerűséggel, ahogy a főzés rejtelmeibe beavatja az érdeklődőket. Az összes epizód az ételkészítésen kívül egy-egy kis történetet mesél el, amelynek főszereplője David és csinos felesége, Nina, nem ritkán három gyermekük is, Emma, Giorgia és Dante. A mellékszereplők pedig olyan emberek, mint például az alapanyagot szolgáltató borászok, hentesek, sajtkereskedők, zöldségesek, vagy éppen Davidék barátai, rokonai. A kanadai színész és producer David Rocco Torontóban született, itt ismerkedett meg először az olasz konyha ízeivel. Az országos hírnevet az Édes élet David Roccóval (David Rocco’s Dolce Vita) hozta neki, ezt a műsort több mint 150 országban sugározták. Ezt követően számos más műsorba kezdett, közülük az egyik a gasztronómiai és utazással kapcsolatos témakörök egyvelegéből létrehozott Avventura: Journey in Italian Cuisine volt. David Rocco szabadidejében sem lustálkodik, már három könyvet publikált. „I’m not a chef, I’m Italian.” |