Klasszikus sztracsatella
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 5 dl habtejszín
- csipet só
- 1 rúd vanília
- 6 tojássárgája
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 15 dkg 65%-os csokoládé
A tejet, a cukrot, 2,5 dl tejszínt és a sót egy lábosban felmelegítjük. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait, és beletesszük a rudat is. Lefedjük, 30 percig állni hagyjuk. A maradék tejszínt egy nagy tálba öntjük. A tojássárgájákat kissé felverjük, majd folyamatos kevergetés közben ráöntjük a meleg vaníliás keveréket (a vaníliarudat kidobjuk). Az egészet visszaöntjük a lábosba, majd mérsékelt láng felett, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, és bevonja a kanál hátoldalát. A maradék tejszínre szűrjük a vaníliakrémet, és a tálat hideg vízbe állítva addig keverjük, amíg lehűl. Hűtőben teljesen lehűtjük, majd fagylaltgépbe öntjük a masszát. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, és miközben a fagylaltgép keveri a masszát, vékony sugárban belecsorgatjuk a forró csokoládét. Az így azonnal megszilárdul, és apró darabokra törik. Amikor a fagylalt megfelelő állagúra fagyott, lefagyasztjuk, vagy azonnal fogyasztjuk.
Krémes csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
- 4 dl cukrozott sűrített tej (2 tubus)
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 17 dkg min. 65%-os csokoládé
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart magja
- 4 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál hideg víz
A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport, addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó feloldódik. Hozzákeverjük a sót és a vaníliakivonatot/a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre, és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hagyjuk a fagylaltot kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük legalább 5 órára.
Áfonyás joghurtfagylalt
Hozzávalók:
- 35 dkg natúr joghurt
- 15 dkg cukor
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 35 dkg áfonya
Botmixerrel leturmixoljuk a joghurtot a cukorral és a citromlével. Amikor a cukor felolvadt, hozzáadjuk az áfonyát, de éppen csak összetörjük a gyümölcsöt.
Lehűtjük a masszát, és fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk.
Gép nélkül is elkészíthető: a kész masszát egy lapos edénybe töltjük, majd félóránként néhányszor botmixerrel átkeverjük, hogy megfelelő állagú legyen.
Cseresznyés jégkrém
Hozzávalók 4 darabhoz:
- 50 dkg cseresznye, magozva
- 1 evőkanál méz
A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, a mézzel leturmixoljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá kevés citromlét is. Jégkrémformába töltjük, és 4-5 órára a mélyhűtőbe tesszük.
A receptek a Nők Lapja Konyha Konyha júniusi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!