Szezonja van: 3 klasszikus fagyi

nlc | 2013. Június 13.
Ha valaki egyszer ráérez a házi fagyikészítés ízére, akkor beindul az üzem, és a család eheti a jobbnál jobb édességet. Most három egyszerű recept következik.

Klasszikus sztracsatella

Hozzávalók:

A tejet, a cukrot, 2,5 dl tejszínt és a sót egy lábosban felmelegítjük. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait, és beletesszük a rudat is. Lefedjük, 30 percig állni hagyjuk. A maradék tejszínt egy nagy tálba öntjük. A tojássárgájákat kissé felverjük, majd folyamatos kevergetés közben ráöntjük a meleg vaníliás keveréket (a vaníliarudat kidobjuk). Az egészet visszaöntjük a lábosba, majd mérsékelt láng felett, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, és bevonja a kanál hátoldalát. A maradék tejszínre szűrjük a vaníliakrémet, és a tálat hideg vízbe állítva addig keverjük, amíg lehűl. Hűtőben teljesen lehűtjük, majd fagylaltgépbe öntjük a masszát. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, és miközben a fagylaltgép keveri a masszát, vékony sugárban belecsorgatjuk a forró csokoládét. Az így azonnal megszilárdul, és apró darabokra törik. Amikor a fagylalt megfelelő állagúra fagyott, lefagyasztjuk, vagy azonnal fogyasztjuk.

Krémes csokoládéfagylalt

Hozzávalók:

A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport, addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó feloldódik. Hozzákeverjük a sót és a vaníliakivonatot/a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre, és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hagyjuk a fagylaltot kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük legalább 5 órára.

 

 

 

Áfonyás joghurtfagylalt

Hozzávalók:

Botmixerrel leturmixoljuk a joghurtot a cukorral és a citromlével. Amikor a cukor felolvadt, hozzáadjuk az áfonyát, de éppen csak összetörjük a gyümölcsöt.

Lehűtjük a masszát, és fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk.

Gép nélkül is elkészíthető: a kész masszát egy lapos edénybe töltjük, majd félóránként néhányszor botmixerrel átkeverjük, hogy megfelelő állagú legyen.

 

 

 

 

 

 

Cseresznyés jégkrém

Hozzávalók 4 darabhoz:

A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, a mézzel leturmixoljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá kevés citromlét is. Jégkrémformába töltjük, és 4-5 órára a mélyhűtőbe tesszük.

A receptek a Nők Lapja Konyha Konyha júniusi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is! 

Exit mobile version