3 különleges desszert fagyiból

nlc | 2013. Június 16.
Ha valami különlegesebbre vágyunk a hagyományos vaníliafagyin túl, akkor jöhetnek a parfék és torták...

Rizsfagylalt-torta eperrel

Hozzávalók 18-20 cm átmérőjű tortához:

A tejet, a tejszínt és 1 teáskanál sót felforralunk. Beleöntjük a rizst, és közepes lángon néha megkeverve teljesen puhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a citrom reszelt héját és a sűrített tejet. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, végül fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk. Közben a kekszet mozsárban összetörjük, hozzákeverjük az olvasztott vajat és csipet sót. Egy tortagyűrűt tányérra teszünk, ebbe nyomkodjuk 3-5 mm vastagon a morzsát. Rákenjük a fagylaltot, lefedjük, a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt hagyjuk 10 percig kiengedni, majd az eperrel díszítjük.

Kekszes túrófagylalt

Hozzávalók:

A kekszeket durvára törjük, félretesszük. A tejet és a 3 dl tejszínt felforraljuk, a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd nagyon lassan hozzákeverjük a meleg tejet, tejszínt. Az egészet visszaöntjük a lábosba, hozzákeverjük a vaníliakivonatot/a kikapart magokat, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha a fakanalat bevonja. Szoba-hőmérsékletűre hűtjük. A 2 dl hideg tejszínből robotgéppel közepesen kemény habot verünk. A túrót szitán áttörjük, belereszeljük a citrom héját, elkeverjük a citromlével, lazán összeforgatjuk a tejszínhabbal. A túrós masszát elkeverjük a vaníliás krémmel és az összetört keksszel. Az egészet hűtőszekrényben lehűtjük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk. Fogyasztásig mélyhűtőben tároljuk. Gép nélkül is elkészíthető: a kész masszát egy lapos edénybe töltjük, majd félóránként néhányszor botmixerrel átkeverjük, hogy megfelelő állagú legyen.

Meggyes-citromos pisztáciaalagút

Hozzávalók:

A meggysorbet-hoz:

A citromfagylalthoz:

A pisztáciafagylalthoz:

A meggysorbet-hoz a cukorból, citromléből és vízből szirupot főzünk, összeforraljuk, hagyjuk, hogy levét kissé elfője. A gyümölcsöt megmossuk, és a sziruphoz adjuk. 5-7 percig főzzük, amíg a gyümölcs összeesik, majd kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk. Hozzákeverjük a likőrt (el is hagyhatjuk, ha gyerekek is kapnak a fagyiból), majd fagylaltgépbe öntve krémesre fagyasztjuk. A desszert összeállításáig mélyhűtőbe tesszük.

A citromfagylalthoz a citromok héját finoman lereszeljük, összekeverjük a cukorral, majd késes robotgépben finomra daráljuk. Beleöntjük a citromlét, és addig járatjuk a gépet, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hozzákeverjük a tejszínt és a sót. Legalább egy órán át hűtjük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk. A desszert összeállításáig mélyhűtőbe tesszük.

A pisztáciát száraz serpenyőben megpirítjuk, konyharuhába tesszük, a héját ledörzsöljük. Aprítógépben finomra aprítjuk. A tejet a tejszín felével, a cukorral és a sóval felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az aprított pisztáciát. Lefedjük, egy órán át pihentetjük. A maradék tejszínt nagy tálba tesszük, a tetejére egy szűrőt helyezünk, félretesszük. A pisztáciás tejet leszűrjük, a pisztáciát kinyomkodjuk, néhány evőkanálnyit félreteszünk belőle. A leszűrt tejet felmelegítjük, folyamatosan kevergetve a tojássárgájákhoz keverjük. Az egészet visszaöntjük a lábosba, és közepes láng felett sűrűre főzzük. Akkor jó, ha a kanál hátoldalát bevonja. A sűrű krémet az előre odakészített szűrőn keresztül a tejszínhez öntjük, alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a citromlét, majd jeges vízfürdőben addig kevergetjük, amíg szinte teljesen kihűl, majd visszakeverjük bele a félretett pisztáciát. 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk.

A desszert összeállításához elővesszük a fagylaltokat, és hagyjuk, hogy formázható állagúra engedjenek fel. Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával úgy, hogy a széleken bőven túllógjon. A háromféle fagylaltot egymásra rétegezzük, betakarjuk a lelógó fóliával, majd a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztáskor pár másodpercre forró vízbe mártjuk a formát, és tálra borítjuk a fagylaltot. Levesszük róla a fóliát, szeleteljük.

A receptek a Nők Lapja Café júniusi számában jelentek meg, fizess elő rá te is! 

Exit mobile version