Találd fel a saját limonádédat!

Ízbolygó | 2013. Június 17.
Ízbolygó limonádé-tanfolyamán mindenki megtanulhatja, hogy mi a jó limonádé alapja, és mivel érdemes ízesíteni a nyári gyümölcsöt, ezek után pedig a tiéd a lehetőség, hogy feltaláld a saját italodat.

Limonádék – végre itt a nyár!

Minden limonádé alapja:

Cukorszirup

*Ha fontos, hogy ne színezze el pl. a koktélt, akkor mindenképpen kristálycukrot vagy xilitet használjunk. 

A cukrot a vízzel felforraljuk, 1 percig lobogva főzzük.

2. lépés

Aromatizálás:

Zöld fűszerrel:

A kész cukorszirupot aromatizálhatjuk mentával, citromfűvel, de izgalmas lehet a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, a bazsalikom is.

Virággal:

Ha bodzavirágot teszünk bele, lényegében bodzaszörpöt készítünk. De tehetünk bele levendulát vagy rózsaszirmot, ibolyát is.

Gyümölccsel (=szörp):

Szörpöt legegyszerűbben úgy készíthetünk, ha a kész cukorsziruppal összeturmixoljuk a friss gyümölcsöt. Érdemes kis mennyiségben készíteni, hogy ne erjedjen meg, viszont így szuper friss ízek lesznek, és a vitamintartalma sem purcan ki teljesen, mint a hosszú főzésnél.

Eper, málna, cseresznye, meggy, barackok – ahogy a szezonok jönnek egymás után, úgy használhatjuk a gyümölcsöket.

Kombinációk:

Bodza–bazsalikom, meggy–menta, levendula–barack.

Citrusok:

A cukorszirup a kellemes savanykás ízét a hozzáadott citruslétől nyeri el. Ez lehet citrom-, lime- vagy narancslé, de ezek kombinációja is.

Cooler

Leturmixolt gyümölcsöt formában kifagyaszthatunk, és ezzel is feldobhatjuk a limonádénkat, vagy készíthetünk gyümölcsökkel jégkockát is!

Limonádé mentával és levendulával

Hozzávalók:

A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a menta-, a citromfűleveleket és a levendulát. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben érleljük 1 napot. A mentát és citromfüvet leszűrjük róla, a levendula maradhat az üvegben további aromatizálás céljából. A citromok levét belefacsarjuk. Szódával, jégkockával kínáljuk.

 

 

 

 

Epres-rebarbarás limonádé mentával

Hozzávalók:

A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a negyedbe vágott epreket, a rebarbarát és a citrom levét. Össze is turmixolhatjuk, akkor színes lesz, de hagyhatjuk benne ázni is. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben érleljük 1 napot. Szódával, jégkockával kínáljuk.

Cooler:

Epres pálcika:

Az epret a vízzel leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk. Az átpasszírozott pürét a jégkockatartóba töltjük és kifagyasztjuk.

Málnás szívecske:

A málnákat egyesével, ha nagyon picik, kettesével elosztjuk a jégkockatartó mélyedéseiben, és vízzel felöntjük. Ügyesen betesszük a fagyasztóba és kifagyasztjuk.

 

 

 

Exit mobile version