Amerikai palacsinta áfonyaszósszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 4 dl tej
- 5 dkg vaj
- 25 dkg áfonya
- 1 teáskanál citromlé
- 2 evőkanál porcukor
A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást felhabosítjuk a cukorral, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal, végül elkeverjük a sütőporos liszttel. Serpenyőben közepes lángon kisütjük a palacsintákat (kb. fél merőkanálnyit tegyünk egyszerre a serpenyőbe). Sütés közben a tésztájába is dobhatunk áfonyákat. Az áfonyát megmossuk, majd a citromlével és a porcukorral leturmixoljuk, szitán átszűrjük, és ezzel az öntettel kínáljuk a palacsintákat.
Zabkása málnával és pirított mogyoróval
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg zabpehely (apró szemű)
- 2 dl víz
- 2 dl tej
- 5 dkg natúr földimogyoró (sótlan)
- 1 nagy evőkanál méz
- 10 dkg (fagyasztott) málna
Fazékba öntjük a zabpelyhet, szárazon addig melegítjük folyamatos kevergetés mellett, míg finom diós illat száll fel belőle. Hozzáadjuk a vizet, elkeverjük, majd ha már felvette a vizet, beleöntjük a tejet. Közben egy száraz serpenyőben megillatosítjuk a földimogyorót, majd finomra vágjuk. Az elkészült zabkásához keverjük a mézet és a málna háromnegyed részét. A mogyoróval és a maradék málnával díszítjük. A hideg gyümölcs rögtön fogyasztható hőmérsékletűre hűti a zabkását.
Popover
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 15 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- fél teáskanál só
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 2 dkg vaj, megolvasztva
- 2 dl tej
- 2 tojás
A liszthez adjuk a cukrot, a vanília kikapart magjait, a sót, az olvasztott vajat, az enyhén felvert tojást, majd felöntjük a tejjel.
A muffinforma mélyedéseit háromnegyedig megtöltjük a masszával, majd 200 °C fokon 15 perc alatt megsütjük.
Tipp: Tölthetünk bele lekvárt vagy akár krémtúrót, úgy még finomabb lesz.
Tipp: Reggeliztél már fagyit? Ha nem, akkor nyári melegben próbáld ki ezt a receptet!