Feta sajtos, aszalt paradicsomos szendvicskenyér
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 5 g száraz élesztő
- 3 tojás
- 2 evőkanál joghurt
- 1 dl tej, csipetnyi só
- 3 evőkanál olaj
- 1 kiskanál őrölt piros paprika
- 3 szál újhagyma, felaprítva
- 250 g feta sajt elmorzsolva
- 3 evőkanál felaprított kapor
- 6 db aszalt paradicsom, apróra vágva
Tegyük egy tálba a lisztet, élesztőt, sót, tojást, joghurtot, olajat és a tej hozzáadásával dolgozzuk össze a tésztát. Takarjuk le és tegyük a tálat meleg helyre addig, amíg a massza a kétszeresére megemelkedik (kb. egy óra múlva). Ekkor adjuk hozzá a többi összetevőt: a felaprított újhagymát, kaprot, aszalt paradicsomot, morzsoljuk bele a fetasajtot és gyúrjuk bele a tésztába. Letakarva pihentessük legalább egy félórát!
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és tegyük bele a tésztát. Süssük kb. 25-30 percig! Végezzünk tűpróbát! Amikor kihűlt, szeletelve, salátával fogyaszthatjuk.
Citromos, fokhagymás oldalas, paradicsomos babsalátával
Hozzávalók a páchoz:
- 2 citrom kifacsart leve és lereszelt héja
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál őrölt piros paprika
- 1 kiskanál szárított kakukkfű
- 2-3 evőkanál olaj
- 2 kiskanál méz
- 80 dkg sertésoldalas
Keverjük össze a pác hozzávalóit és forgassuk meg benne a húst. Hagyjuk benne érlelődni néhány órára vagy egy éjszakára.
Süssük grillrácson vagy sütőben! Tálalhatjuk a feta sajtos, aszalt paradicsomos szendvicskenyérrel, és paradicsomos babsalátával.
A salátához:
- 1 doboz fehérbab-konzerv
- 1 lila hagyma
- 2 paradicsom
- néhány darab olívabogyó
- néhány friss fűszerlevél: oregáno, menta
- 2-3 evőkanál citromlé
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- só
A salátához aprítsuk fel a lila hagymát és szeleteljük fel a paradicsomokat, az olajbogyót és a friss fűszereket (menta, oregáno). Keverjük mindet össze a lecsöpögtetett konzervbabbal és locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal.
Kardamomos, fahéjas almás kuglóf
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- fél kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt kardamom
- 225 g puha margarin
- 180 g cukor
- 2 tojás
- 2 alma lereszelve
- 2-3 evőkanál tej
Egy mély tálban keverjük össze a lisztet a fahéjjal, kardamommal, sóval és sütőporral. Krémesítsük össze a puha vajat a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a lereszelt almát. Dolgozzuk össze a két masszát, és lazítsuk a tésztát néhány kanál tejjel. Kenjük ki vajjal és liszttel a mini kuglófformákat, töltsük háromnegyed részéig a masszát, és 170 fokos sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.