Mangós rostonsült kacsamell – 2 személyre
Hozzávalók:
- 2 kacsamell (bőrrel)
- fél kávéskanál csilipor
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 1 érett mangó
- egy maroknyi friss bazsalikom
- 2 érett paradicsom (kimagozva és csíkokra vágva)
- fél fej vöröshagyma (apróra vágva)
- fél uborka (csíkokra vágva)
- egy csipetnyi cukor
- zöldcitrom leve
- 1 evőkanál halszósz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 170 fokra, majd irdaljuk be keresztbe a kacsa bőrét 5 milliméterenként.
- Melegítsünk fel egy serpenyőt, majd a kacsamelleket bőrrel lefelé helyezzük rá, hogy a zsírt kisüssük belőle.
- Négy perc múlva fordítsuk meg a kacsát és hintsük be csiliporral, csepegtessünk rá mézet, és a szójaszószt is öntsük bele a serpenyőbe.
- Tegyük be a sütőbe tíz percre, vegyük ki és hagyjuk állni.
- Közben a hagymát, az uborkát, a paradicsomot a cukrot, a halszószt és a zöldcitromot keverjük össze.
- A kacsát vágjuk fel, és salátával tálaljuk.
Csirkés, édesburgonyás curry sárgalencse-dahllal – 4 személyre
Hozzávalók:
- 500 gramm sárga lencse
- 1 doboz kókusztej
- fél kávéskanál mustármag
- fél kávéskanál kömény
- fél kávéskanál csilipor
- 1 csili (kimagozva, apróra vágva)
- 2 csirkemell (felkockázva)
- 400 ml csirkelevesalap
- 1 nagy előre megfőzött édesburgonya
- 1 nagy megfőzött padlizsán
- 2 nagy fehér hagyma (apróra vágva)
- 1 cukkini (felkockázva)
- egy maréknyi friss spenót
- 1 egész piros csili
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 kávéskanál kurkuma
- 2 friss paradicsom (apróra vágva)
- 1 banánlevél
- 1 zöldcitrom
- egy maréknyi menta (felvágva)
Elkészítés:
- Az összetevőket helyezzük egy lábasba és addig főzzük, amíg a lencse el nem kezd szétesni.
- A hagymát pirítsuk barnára olívaolajon egy serpenyőben.
- A fűszereket és a paradicsomot is öntsük a serpenyőbe, és főzzük három percig.
- A csirkelevesalapot is adjuk hozzá, és várjuk meg, amíg a fele elfő.
- Tegyük bele a csirkét, és öntsük hozzá a kókusztejet, majd főzzük tovább 10 percig.
- Adjuk hozzá a padlizsánt, a cukkinit, a spenótot és az édesburgonyát
- A dahlt friss zöldcitrommal és mentával díszíthetjük és banánlevélre tett curryvel tálalhatjuk.
- A curry tetejére sült piros csilit helyezhetünk.
Háromsajtos gyümölcslepény – Zsályával, tölgyfán füstölt paradicsommal és pitypanglevél-salátával – 6-8 fő részére
Hozzávalók:
A tésztához
- 200 gramm finomliszt
- 20 gramm finomra reszelt olasz kemény sajt
- 100 gramm sótlan vaj (a hűtőből, kockákra vágva)
- 1 evőkanál hideg víz
- egy csipet só
- 1 közepes méretű tojás
A töltelékhez
- 30 gramm vaj
- 150 gramm perl las sajt
- 10 kecskesajt golyó
- 100 ml zsíros tej
- 50 ml tejföl
- 100 ml tejszín
- 1 maréknyi pirított dió (negyedekre vágva)
- 60 ml víz
- 3 tojás
- negyed csésze zsályalevél (finomra vágva)
- háromnegyed kávéskanál só és őrölt fehér bors
- olaj
Elkészítés:
- Egy robotgépben aprítsuk össze a tészta hozzávalóit, adjuk hozzá a vizet, és addig keverjük őket, amíg össze nem állnak. Ha nagyon darabos és száraz marad, adjunk hozzá több vizet, de ne keverjük túl sokáig. Egy belisztezett pultra borítsuk ki a gép tartalmát, és addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll.
- Lapítsuk ki, és tegyük hűtőbe 20 percre. Finoman nyújtsuk ki egy körülbelül 5 milliméter vastag koronggá. Egy széles késsel emeljük meg a tésztát, forgassuk meg nyújtás közben, majd egy sodrófa segítségével helyezzük a kerek, recés sütőformába. A széléről vágjuk le a maradékot, és tömjük be vele a lyukakat. Szurkáljuk meg villával. Hagyjuk állni a fagyasztóban 10 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Helyezzünk sütőpapírt a tésztára, tegyünk rá sütőbabot, majd 20 perc alatt süssük aranysárgára. Vegyük ki a papírt és a sütőbabot, és további 10 perc alatt teljesen süssük át. Vegyük ki a sütőből, és csökkentsük a hőmérsékletet 150 fokra.
- Míg sül a tészta, keverjük össze a töltelék összetevőit, majd töltsük bele a kisütött tésztába. Süssük 30 percig, vagy amíg a gyümölcslepény aranybarnára nem sül. Hagyjuk hűlni 10 percig, vegyük ki a sütőformából, és melegen tálaljuk.
- Adjunk hozzá kecskesajt golyókat és a perl last, a tetejét pedig hintsük meg dióval.
Köretként 2 csésze citromlével és olívaolajjal meglocsolt pitypanglevelet, egy marék tölgyfán füstölt paradicsomot és sült édesburgonyát tálalhatunk.
Az egyes ételek elkészítését július 7-től hétköznaponként 12:30-tól követheted nyomon a FOX Vega vagy nem vega műsorában. |