Három könnyű nyári recept

Kun Gabi | 2014. Augusztus 16.
A nyár nem a nehéz kajáké. Bár mintha ezt a strandokon elfelejtették volna a sütödék, zsíros lángossal és pizzákkal traktálnak minket. Pedig a nagy melegben a könnyű ételeket kívánja inkább a szervezet.

Zöldbableves megbolondítva

Hozzávalók:
• 1 kg zöldbab
• 1 fej hagyma
• 2 evőkanál liszt
• 3-5 evőkanál cukor
• 2 dl tejföl
• pirospaprika
• ecet
• csipetnyi só
• olaj

Elkészítés:
A feldarabolt zöldbabot nagy fazék sós vízben felteszem főni. A hagymát felkockázom, hozzádobom, még sózok, ha az előbb kevés lett volna. A babot néha piszkálgatom, amikor olyan félig főtt állaga van, nem teljesen puha még, akkor lisztes-paprikás rántást készítek hozzá, amivel felrottyantom egyszer. Amikor elfőtt a rántás, akkor a tejfölt kikeverem egy kevés leveslével, hozzáöntöm a leveshez. Most jöhet bele a cukor, a gyerekek szerint 5, szerintem 3 kanál, és az ecet, épp csak löttyintésnyi. Még egyszer felforralom, és már kész is.

Olaszos rakott cukkini

Hozzávalók:
• 4 db cukkini
• 20 dkg sajt
• 6 db tojás
• 5 dl tejföl
• 5 gerezd fokhagyma
• 2-3 db paradicsom
• 1 fej vöröshagyma
• olívaolaj
• bors
• majoránna
• oregánó
• bazsalikom

Elkészítés:
A cukkiniket felkarikázom, kis olajon megpirítom őket. Apróra vágom a hagymát, megdinsztelem, hozzádobom a kockákra vágott paradicsomot. Mehet bele a zúzott fokhagyma és a fűszerek is. A hatból két tojást kikeverek tejföllel, sózom kicsit, a maradék 4 tojást pedig megfőzöm. Kiolajozok egy jénait, jön az aljára egy sor cukkini, rá a főtt, szeletelt tojások, megint cukkini, megint tojás, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A végén nyakon öntöm a tojásokkal kikevert tejföllel és sajtot reszelek a tetejére. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Nem éri meg a másnapot.

Mandulás meggytorta

Hozzávalók:
• 45 dkg meggy
• 6 tojás
• 8 dkg nádcukor
• 12 dkg puha vaj
• 5 dkg méz
• 1 csomag vaníliás cukor
• fél citrom lereszelt héja
• 25 dkg sovány túró
• 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
• 2 teáskanál sütőpor
• 15 dkg darált mandula
• 1 csipet fahéj
• 1 dl tejszín

Elkészítés:
Kimagozom a meggyet – ezt az egy részét nem szeretem –, lecsepegtetem tésztaszűrőben, a levét a lányaimnak adom, majd szétválasztom őket, mert összevesznek rajta. Kivajazom és lisztezem a tortaformámat, közben már fel is tekerem a sütőt 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét egy kis sóval habbá verem, majd a habhoz hozzáforgatom a cukrot. A tojássárgáját, a vajat, a mézet, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat krémesre keverem a túróval.

A lisztet, sütőport, mandulát és fahéjat összekeverem, beledolgozom a túrós masszát, végül óvatosan hozzáforgatom a tojáshabot. A kész tésztát a formába teszem, kicsit megütögetem, hogy oszoljon szépen, rászórom a meggyet, néhol bele is nyomkodom. Az előmelegített sütőben 55-60 percig sütöm, attól függ, hogy a tűpróbám mit mond 45 perc után. A tortát sütés után békén hagyom, hadd hűljön ki a formában, különben szétzuhan. Miután kihűlt, a tejszínt kemény habbá verem, nyomózsákba teszem és kis halmokat nyomok a szeletekre.

Exit mobile version