Biztonságos autóvezetés 1.

nlc | 2005. Január 10.
Bizonyára ismerõsen cseng a Nõk Lapja olvasói számára Pesoldt Ferenc vezetéstechnikai tréner neve. A tavalyi évben a lap egy cikksorozatot indított „biztonságos autóvezetés” címmel, melynek szakértõjének az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Centrum legtapasztaltabb trénerét kérték fel.

A cikksorozat igen népszerűvé vált az olvasók körében. Ez adta az ötletet, hogy a Nők Lapja Cafén egy internetes kvíz játékot indítsunk útnak. Felelevenítjük a legérdekesebb írásokat, és hozzá kapcsolódóan kérdéseket teszünk fel. A helyesen válaszolók közül sorsolt nyerteseket meginvitáljuk a Hungaroringen található Allianz Hungária Vezetéstechnikai Centrumba, hogy a gyakorlatban is kipróbálhassák, megtapasztalhassák
a biztonságos autóvezetés alapjait.

A Vezetéstechnikai Centrumról bővebben a www.tanpalya.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők!

Jó játékot kívánunk!






A biztonság, és amit erről gondolok
Pesoldt Ferenc vezetéstechnikai tréner

Amikor az ember autót vezet, úgy érzi, minden az irányítása alatt áll. Azt hiszem, nincs még egy olyan helyzet az életben: itt az van, amit mi akarunk.
Több mint egy milliárd ember indít rutinszerűen nap, mint nap. A legtöbbünk életében az autó nélkülözhetetlen eszköz. A közlekedés aggaszt minket a legkevésbé, pedig a legnagyobb veszélyforrás. Eddig 25 millió ember halt meg a világ autóútjain. A baleset a vezetés szabadságának ára. A balesetek több mint 90%-a a vezető hibájából történik. Ha a baleseteket a vezetők okozzák, talán meg kellene őket tanítani jobban vezetni.
Ezt én nem tudom vállalni, de talán van annyi, az autózásban szerzett tapasztalatom, hogy néhány jó tanáccsal, javaslattal, észrevétellel sikerüljön jó irányba elmozdulnunk.


Téli vezetési tippek

Időszerű a téli vezetési tippekkel kezdeni, hiszen javában tart a tél és úgy gondolom, a neheze még inkább előttünk, mint mögöttünk áll. A síszezon is most indul be.

Nedves, latyakos, havas vagy jégbordás úton autózva ne használjunk hirtelen kormánymozdulatokat, kerüljük a túlzott gyorsítást, az agresszív fékezést. Ezeknek feltétele, hogy minden vezetési műveletet időben kezdjünk el, valamint a jármű sebességét igazítsuk a téli útviszonyokhoz. Ha pedig a vezetéstechnika már nem segít, akkor marad a hólapát, a hólánc, a vontatókötél vagy a mobiltelefon. Ezért autónk elengedhetetlen téli tartozékai a jégoldó, a hólapát, a hólánc. Jó, ha tartunk az autónk csomagtartójában dobozban, zacskóban homokot. Ha hosszabb útra indulunk, takarót, termoszt és egy kis csokoládét.



Mire jó a téli abroncs?

A téli abroncs lehetővé teszi az ideális tapadást és ez által a jó haladást a nedves, havas vagy jégbordás úton. Télen a speciális gumikeverékre azért van szükség, mert a hőmérséklet csökkenésével a gumi is ridegebbé válik, ami rontja a tapadást. A gumigyártók azt ajánlják, hogy a téli gumikat kb. 7°C hőmérsékletnél hidegebb időben érdemes használni, vagyis hazánk éghajlati viszonyait figyelembe véve a novembertől áprilisig terjedő időszakban. A mintázat kialakítása ill. mélysége segít a víz és a latyak elvezetésében.

A téli mintázatú abroncsoknál a minimális profilmélység 4 mm, az ennél kevesebb nem képes az optimális tapadást és csúszásvédelmet biztosítani.
Nem késő még most sem egy téli gumigarnitúrát beszerezni, hisz tél és hideg lesz jövőre is!

Az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Centrum tréningjein biztonságos körülmények között tapasztalják meg a résztvevők a téli időjárási viszonyokból adódó vészhelyzeteket, és gyakorolják a veszély elkerülésének módjait. Sokan nem is hiszik, de akár nyáron is, 30C°-os melegben is képesek vagyunk ilyen körülményeket szimulálni.

Exit mobile version