Buday Péter: Majd a Buday!

nlc | 2005. November 28.
Buday Péter, a Stahl konyhájából ismerõs mesterszakács elsõ szakácskönyvét sokan várták.





A főzőműsor nézői, a női magazinok olvasói, na meg azok is, akik isteni főztjét már megkóstolták a séf éttermében. Ebben a könyvben nem ételkölteményeket álmodott hófehér porcelántányérokra a mesterszakács, hanem olyan egyszerű és finom ételeket, amelyeket bárki el tud, és el is akar készíteni.

Nem titkolja: a háziasszonyoknak írta könyvét, akiknél kegyetlenebb ételkritikus aligha van. Hiszen ők azok, akiknek az étel külleme, elkészítési módja és ideje, na meg a hozzávalók beszerzése is legalább olyan fontos szempont, mint az íze.
A könyv fejezeteit a legegyszerűbb alapanyagok adják: alma, bab és lencse, csirke, gomba, mandula, dió és mogyoró, paradicsom, rizs, sajt és túró a főszereplők. Ezeken belül aztán vannak olyan ételek, amelyek alig 2-3 hozzávalóból, tehát szinte a semmiből készülnek, vannak olyanok, amelyek 30 perc alatt megfőzhetők, és vannak olyanok fogások is, amelyekkel ünnepi eseményeken lehet elkápráztatni a családot. A most következő recept a kiadós és látványos ételek közé tartozik – mégis villámgyorsan elkészül.







SZALONNÁBA CSAVART SAJTOS CSIRKEMELL



• 2 csirkemellfilé (40 dkg)
• só és durvára tört fekete bors
• 20 dkg Karaván sajt (füstölt)
• 1 késhegynyi cayenne-i bors
• 8 szelet baconaszalonna
• 4 evőkanál olívaolaj

1. A csirkemelleket hosszában és keresztben is félbevágjuk, és a kapott nyolc szeletet
vékonyra kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk.
2. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a cayenne-i borssal, és megszórjuk vele a csirkeszeleteket. A sajtos húsokat feltekerjük, a tekercseket pedig belecsavarjuk 1-1 szelet baconszalonnába.
3. Az olajat egy mély serpenyőbe kanalazzuk, és ha felforrósodott, beletesszük a tekercseket. Közepes tűzön 5-6 perc alatt kisütjük, és krumplipürével tálaljuk.

4 adag lesz belőle.



Gyömbéres gyümölcssaláta

A szalonnába csavart sajtos csirkemell nem kíván más köretet, mint egy könnyű gyümölcssalátát.

A saláta bármilyen gyümölcsből elkészíthető, mert ezúttal az önteten van a hangsúly. A lényeg, hogy összesen kb. 90 dkg vegyes gyümölcsre lesz hozzá szükségünk. Az öntethez csavarjuk ki 2 narancs meg 1 grépfrút levét, reszeljünk hozzá egy darabka friss gyömbért, aprítsunk fel 10-15 friss mentalevelet, és azt is keverjük hozzá. Ezután daraboljuk lehetőleg egyforma méretűre a gyümölcsöket – mondjuk 30 dkg banánt, 30 dkg narancsot és 30 dkg ananászt vagy kiwit –, kanalazzuk kis tálkákba, és locsoljuk meg az öntettel.

Látogass el honlapukra! »

Exit mobile version