Mozart Babáknak – Nyugtató babamuzsika

nlc | 2006. Május 15.
A Mozart Babáknak egy tudományos alapossággal összeállított Mozart válogatás, mely tesztek egész során bizonyította a lemezen hallható zene újszülöt­tekre, csecsemõkre és kisgyerekekre kifejtett jótékony pihentetõ, megnyugtató hatását.


A kiadványnak külön aktualitást ad, hogy a zeneszer­ző születésének 250. évfordulója kapcsán 2006-ot Mozart-évvé nyilvánították.

Mozart bébiknek

A XX. századi zenetörtének egyik legnagyobb alakja, Yehudi Menuhin a következőket írja: „…anyám hangja helyett zenét hallottam már az anyaméhben, azután az anyatejjel is magamba szívtam.” Szavai nem véletlenül születtek, hiszen a pszichológusok régóta tudják, hogy a zene hatással van a gyermekekre, legyenek azok magzatok, vagy csecsemők.
Nem mindegy azonban, milyen muzsikát hallgatnak a picik: egy német orvos például beszámolt arról, hogy páciensei nem tudnak rock-koncertre menni, mert a zenére a babák vadul rugdalózni kezdtek. Szinte teljes az egyetértés abban, hogy a zene – legyen szó klasszikusról, vagy pop-muzsikáról – ingerelheti, de meg is nyugtathatja a kicsiket. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy jó, kiegyensúlyozott muzsikához jussanak. A választást azonban célszerű szakemberekre bízni, hiszen még a klasszikus zenén belül is vannak olyan darabok, műfajok, sőt szerzők, akik nyugtalanítólag hathatnak a gyermekekre. Egy sor kutató vizsgálta például a különféle komolyzenék magzatokra gyakorolt hatását. Kiderült, hogy a babákra Vivaldi és Mozart zenéje hat a legmegnyugtatóbban.
„Kísérleti csoportjában az említett zenére minden baba megnyugodott, szívverésük egyenletessé vált, mozgásuk kevésbé volt hektikus. Ezzel szemben Beethovenre, Brahmsra és a rock-zenére erőteljes rugdalózásba kezdtek.”
(Raffai Jenő: Párbeszéd a babával az anyaméhben, Budapest, Útmutató Kiadó. p. 30)

1. Eine Kleine Nachtmusik KV 525 – Allegro 08:41
Wolfdieter Maurer
2. Quintet for Clarinet and String Quartet in A major, 07:24
K 581 – Larghetto
Ralph Manno
3. Concerto for Flute & Harp, K 299 in C – Andantino 09:31
Michael Tilson Thomas
4. Rondo in D, K 382 – Allegretto grazioso 09:01
Vladimir Spivakov, Evgeny Kissin
5. Eine Kleine Nachtmusik KV 525 – Romance (Andante) 06:07
Wolfdieter Maurer
6. Die Zauberflöte: Der Vogelfänger bin ich ja 02:46
Günther Leib, Otmar Suitner
7. Concerto for Flute & Harp,K 299 in C – Rondeau: Allegro 09:13
Michael Tilson Thomas

Exit mobile version