Semmin sem csodálkozom, mert folyamatos csodában élek

nlc | 2008. Január 14.
Elõfordult –e már veled, hogy olyan emberekkel találkoztál egy társaságban, akik látszólag idegenek számodra, és kiderül, hogy közös a múltatok egy aprócska szelete? S bár a sors akkor még nem sodort egymás közelébe titeket, de ami elrendeltetett, az elõbb - utóbb bekövetkezik…..legalábbis szeretnénk ezt hinni.




A Nemzeti Színház Szilveszter c. komédiájában egy kicsit más a recept. Az angyalok örvendeznek a hír hallatán, hogy megfogant a tökéletes emberpár. Egy országban, egy városban, egy kerületben, egy házban, egy hónapban, egy napon fognak megszületni, hogy el ne kerüljék egymást. Sajnos minden próbálkozásuk a találkozásra kudarcot vall, így biztonság kedvéért az angyalok Patmore-t (Szarvas József), a kocsmatulajdonost bízzák meg, segítse őket, hogy egymásra találjanak.

Eközben odalent a földi fantáziavilágban háború dúl, a csimpalacsánok megtámadják a szövetséges Ulg Köztársaság fővárosát. Patmore kocsmája megtelik furcsa menekültekkel, akik- bár nem tudnak róla- nem először verődnek össze egy helyen. Patmore-nak közöttük kell megtalálnia a Férfit és a Nőt. Csakhogy az ördögök beleköpnek a levesbe…

A Szilveszter Hamvas Béla azonos című regényéből készült, Jordán Tamás felkérésére Spiró György készített mulatságos színpadi adaptációt. A rendezést, pedig Keszég László vállalta el.












 


 


 


 



A színre vitt Spiró – darabnak már az olvasópróbája folyamatos derültségben telt el, hiszen az előadás végtelenül szellemes, tele kedves poénnal, nem egyszer nyílt színi tapsot kiváltva a nézőkből. Az előadás nem egy egyszerű kabaré előadás: a szerző szerint olyan, mint egy Rejtő-paródia, de ehhez adódik egy komoly filozófiai háttér is.











 


 


 



 


 


 

A fantáziavilághoz fantáziadíszlet tartozik; a Gobbi Hildáról elnevezett stúdiószínpadon három rozzant vasúti kocsiban játszódik a történet, olyan nagyszerű művészek főszereplésével, mint Básti Juli, Kulka János, Sinkó László, Molnár Piroska, Szarvas József, Hollósi Frigyes, Csoma Judit, Gazsó György, Varga Mária, Söptei Andrea és még sokan mások.


Exit mobile version