101 kiskutya

InterCom | 2008. Március 10.
A pötty sosem megy ki a divatból és végre - 1961-es bemutatója először - DVD-n is elérhető lesz március 12-től. Walt Disney dalmatái immár három generáció szívét hódították meg, és jó úton járnak a legfiatalabbak felé is.

A 101 kiskutya igazi örökzöld – ha meg lehetne mondani, mi a siker receptje (ha volna ilyen egyáltalán, valószínűleg sokkal gyakrabban sikerülne ennyire pontosan telibe találni a nézők ízlését), az biztos, hogy ebben a filmben benne rejlik: fantázia, humor és családias érzelmek éppen megfelelő arányú keveréke, igazi – bár gyerekbarát – krimifeszültség, négy nagyszerű dal és végül, de nem utolsó sorban minden idők egyik legszórakoztatóbb gonosza: Szörnyella de Frász. Az első olyan Disney-mozifilm, amely a mai világban játszódik, igazi mese tudott maradni. Az alapjául szolgáló meseregényt a forgatókönyvírók jócskán átalakították, saját ötleteikkel dúsították fel. Szörnyellát a regény írója egy divattervező ismerőséről mintázta, és az ő leírása alapján a stúdió egyik veteránja, egyebek közt a Hamupipőke-figura létrehozója rajzolta meg: hiába helyesek a kutyák gazdijai, Roger és Anita, hiába drukkol mindenki a kölykök megmeneküléséért, a Százegy kiskutya legemlékezetesebb pillanatait valószínűleg a megszállott kutyabunda-mániásnak köszönhetjük.

Azért a kutyák is különlegesek: állítólag összesen 6 469 952 pöttyöt rajzoltak rájuk az alkotók: Pongónak 72, Perditának 69, a 99 kiskutya mindegyikének pedig fejenként 32 jutott belőle. Megrajzolásuk abban a korban, amikor még nem komputerek készítették az animációs filmeket, igazi technikai bravúr volt: bármelyik másik stúdió egyetlen pöttyös kutya megrajzolásától is visszariadt volna, ám a Disney Stúdió egyik vezető munkatársának a Xeroxot felhasználó technikai újítása lehetővé, és viszonylag egyszerűvé tette az eljárást.

Az 1961-es bemutató egyszerre volt elsöprő kritikai és közönségsiker. Azóta sem csillapodott a történet népszerűsége. Bár készült már folytatás, élőszereplős moziváltozat és tévésorozat is belőle (a maga módján mindegyik sikert is aratott), az eredeti Százegy kiskutya kihagyhatatlan élmény marad: nem csak régi rajongói nosztalgiázását segíti, hanem a legifjabb nézőit is biztosan elbűvöli. Talán a zene teszi. Talán a sok édes kiskutya. Vagy éppen az ellenállhatatlan főgonosz…

A 101 kiskutya március 12-én megjelenő 2 lemezes extra változatán a film mellett sok-sok extrát is találunk. Többek között kisfilmeket, kimaradt dalokat, kimaradt jeleneteket, videoklipet, mind mind magyar felirattal vagy szinkronnal.

 

Nézd meg az InteCom honlapját! 

Exit mobile version