Mi állhat a gyomor és a hasi görcsök hátterében?

Buscopan® | 2010. Március 25.
A gyomor, a hasi és az alhasi görcsöket leggyakrabban napjaink felgyorsult élettempójával összefüggő jelenségek, így a rohanó életforma, a stressz, a rendszertelen és kapkodó étkezések, a mozgásszegény életmód, az ételallergia, a különböző stimulálószerek, például a koffein túlzott fogyasztása illetve nőknél a menstruáció váltják ki. A hasi fájdalom a felsoroltakon kívül természetesen az emésztőrendszer vagy más hasi szervek betegségének jelzője is lehet. Hasi görcsök bármikor és bárkinél előfordulhatnak, és nem csak a mindennapi életet keseríthetik meg, hanem akár komoly betegségek előjelei is lehetnek. Éppen ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy mi állhat ezen tünetek kialakulásának hátterében.
Mi állhat a gyomor és a hasi görcsök hátterében?

A hasi fájdalom jellege szerint lehet görcsös, amely rohamszerűen támad és meghatározott ideig tart, illetve krónikus. Gyakran azonban nem lehet élesen elhatárolni ezeket egymástól, mert hol az egyik, hol a másik erősödik fel.

A görcsös fájdalom kialakulásának hátterében általában a simaizom összehúzódása áll, amelyet többek között a gyomor- és a bélizomzat valamint a vese- és az epe betegségei (vesekő, epekő) váltanak ki. Az éles és állandó fájdalom valamilyen hasi katasztrófa (pl. perforáció) kialakulását is jelezheti. Ez utóbbi esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A görcs lehet szervi eredetű, amikor kialakulása szervi okokra vezethető vissza. Szervi eredetű görcs alakulhat ki például az epe, a vese, a vékonybél vagy a vastagbél elzáródás esetén. Másik fajtája az ún. funkcionális görcs, amelyet a simaizomzat hirtelen és túlzott összehúzódása okoz, s amelynek hátterében valamilyen működési zavar áll.

A kétféle görcs csillapítása eltérő módon történhet: míg a szervi eredetű görcs gyógyszeres kezeléssel vagy sebészi beavatkozással megszüntethető, addig a funkcionális görcs kiváltó oka nehezen határozható meg, ezért kezelése is nehezebb.

Bár rengeteg ember életét keserítik meg a hasi görcsök (egy tanulmány szerint négy emberből egy szenved tőlük rendszeresen), a legtöbben nem hagyhatják ilyenkor félbe munkájukat, ezért gyors és hatásos segítségre van szükségük ebben a helyzetben.

A hasi görcsök kezelésében központi szerephez jutnak a görcsoldók. A különböző hatásmechanizmusú görcsoldó készítmények döntően a funkcionális eredetű görcsök oldására használatosak, de tüneti kezelésként a probléma végső megoldásáig szervi okok esetén is alkalmazzák őket. Nagyon fontos, hogy a görcsoldókat ne keverjük össze a fájdalomcsillapítókkal: míg ugyanis az utóbbiak csak a fájdalom tünetét szüntetik meg, addig a görcsoldó szerek megakadályozzák, ellazítják, illetve megelőzik az izmok görcsös összehúzódását.

Van megoldás?

A fájdalomra a célzott görcsoldás a gyors megoldás. A gyógyszertárakban vény nélkül is kapható Buscopan® bevont tabletta gyorsan, hatékonyan és tartósan szünteti meg a hasi- gyomor- és bélrendszeri, vese-, epe- és menstruációs görcsöket. Gyors görcsoldó hatása annak köszönhető, hogy közvetlenül a görcsösen összehúzódott izmokon fejti ki a hatását, ezáltal enyhül és megszűnik a fájdalom. Javasolt adagolása alkalmanként egy, szükség esetén két tabletta.

Szakértők világszerte ajánlják ezt a készítményt! Most már az Ön számára is van megoldás.

 
A Buscopan® bevont tabletta egészségpénztárban elszámolható gyógyszer.

 

A Buscopan® bevont tabletta recept nélkül kapható, hioszcin butilbromid hatóanyagú gyógyszer.

 

———————————————————————————————————————————

 

 

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

 

———————————————————————————————————————————

Exit mobile version